Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Spoločnosť Royal Dutch Shell zníži kapitálové výdavky v USA v tomto roku o 20 %

Van Beurden povedal, že spoločnosť plánuje ukončiť investície v ložisku Eagle Ford v južnom Texase, kde v lete minulého roka pre straty pri ťažbe bridlicovej ropy odpísala 2,1 miliardy USD (1,51 miliardy eur). Šéf firmy zároveň nevylúčil ani ďalšie odpisy. Shell navyše pozastavil plány na prieskum ropy pri brehoch Aljašky minimálne na jeden rok potom, ako v rokoch 2011 až 2013 vynaložil na tieto aktivity 2 miliardy USD bez výraznejšieho výsledku.

Výkonný riaditeľ spoločnosti, ktorý funkciu prevzal v januári tohto roka, sa vyjadril aj k prevádzkam Shellu v Rusku a na Ukrajine, kde spoločnosť plánuje robiť prieskum v oblasti bridlicového plynu. Ako uviedol, súčasné politické otrasy na Ukrajine aktivity firmy zatiaľ neovplyvnili.

Shell zároveň ponechal v platnosti pôvodne oznámený rozsah programu predaja aktív na roky 2014 a 2015. To znamená, že v tomto a budúcom roku plánuje predať majetok približne za 15 miliárd USD. V rámci tohto cieľa už medzičasom oznámil predaj aktív v hodnote 4,5 miliardy USD.

Niektorí analytici však uviedli, že rozsah predaja aktív ich sklamal. Očakávali totiž, že s cieľom získať viac financií Shell hodnotu predávaného majetku zvýši.

(1 EUR = 1,3887 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.