Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

J. RICHTER: Vláda bod o energetickej chudobe prerušila pre zmenu filozofie

Materiál, ktorý medzirezortná pracovná komisia vypracovala, a ktorý bol v decembri minulého roku v medzirezortnom pripomienkovom konaní, bol na dnešné rokovanie vlády podľa neho vymenený za iný, nový materiál. „Koncepcia s novou filozofiou však neprešla príslušnými procedúrami.“

Prvotný materiál z decembra 2013 obsahoval podľa ministra filozofiu pomoci energeticky chudobným prostredníctvom zníženej tarify. „To, čo dnes predložili na vládu, je však v inej podobe. Mala by to byť pomoc cez legislatívne opatrenia, teda nejaká sociálna dávka. To je však v prístupe a obsahu úplne zásadný rozdiel,“ informoval.

„Myslím si, že v tejto chvíli by bola lepšia pomoc formou špeciálnej tarify,“ poznamenal Richter. Krytie strát vyplývajúcich z prípadne zníženej tarify je podľa neho otázkou na Ministerstvo financií (MF) SR.

Koncepciu riešiacu energetickú chudobu vypracoval ÚRSO v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, MF SR a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. „Cieľom tejto koncepcie nie je analyzovať príčiny zvyšovania cien energie, ale poukázať na nutnosť chrániť spotrebiteľov, aby sa zabránilo výskytu energetickej chudoby,“ konštatoval v materiáli regulačný úrad.

Energetická chudoba znamená ťažkosť alebo neschopnosť udržať v príbytku vhodné teplotné podmienky, ako aj ťažkosť alebo neschopnosť mať k dispozícii za primeranú cenu iné základné energetické služby. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za príjemnú teplotu v obývacej izbe považuje 21 °C a v ostatných miestnostiach 18 °C.

Najzraniteľnejšie sociálne skupiny sú skupiny s nízkymi príjmami, kde patria osoby staršie než 65 rokov, osamelí rodičia, nezamestnaní alebo osoby poberajúce sociálne dávky. V EÚ existujú podľa ÚRSO tri základné prístupy pre riešenie situácie energetickej chudoby, a to sociálne dotačné programy (priama podpora), sociálny tarifný systém (nepriama podpora) a zlepšenie energetickej účinnosti.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.