Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Správy z Číny a rast zásob ropy v USA stlačil cenu WTI k úrovni 98 USD/barel

Na trhy stále negatívne pôsobia informácie z víkendu, keď Peking oznámil, že vývoz z Číny klesol vo februári medziročne o viac než 18 %. To vyvolalo na trhoch obavy zo spomaľovania čínskej ekonomiky, čo by sa mohlo negatívne odraziť na dopyte po rope. Už rast ekonomiky Číny za minulý rok, ktorý dosiahol 7,7 %, bol najpomalší od roku 1999.

Navyše, Americký ropný inštitút (API) v utorok večer (11.3.) oznámil, že ropné zásoby v USA za minulý týždeň vzrástli o 2,6 milióna barelov. Pozornejšie sledovaná správa amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob bude zverejnená dnes večer.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli klesla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 1,67 USD na 98,36 USD (70,83 eura) za barel. To znamená ďalší deň výraznejšieho poklesu po sebe, keďže v utorok klesla cena WTI na záver obchodovania o 1,09 USD a uzatvorila na úrovni 100,03 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 87 centov na 107,68 USD za barel.

(1 EUR = 1,3887 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.