Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
12. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Ukrajinská kríza posilňuje záujem EÚ o americký plyn

EÚ vlani začala s USA rokovania, ktoré by mali vyústiť do vzniku najväčšej zóny voľného obchodu na svete. Dohoda nazvaná Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP) by mala odstrániť niektoré zostávajúce prekážky vo vzájomnom obchode.

„Jedným z riešení energetickej závislosti Európskej únie je Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo,“ uviedol John Clancy, hovorca európskeho komisára pre obchod Karla De Guchta.

Spojené štáty majú vďaka prudkému nárastu ťažby z bridlicových formácií prebytky plynu a tamojší ťažiari už začínajú usilovať o jeho zvýšený vývoz skvapalňovaním. Americká vláda však naďalej udržiava export plynu pod prísnou kontrolou.

Spojené štáty síce začali udeľovanie licencií na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG), pokroky sú však v tomto smere iba pomalé. Dôvodom je okrem iného tlak zo strany niektorých odvetví amerického priemyslu, ktoré sa obávajú, že vývoz by mohol zvýšiť ceny plynu na domácom trhu. EÚ podľa agentúry Reuters sa usiluje o to, aby obchodná dohoda s USA zaisťovala automatické udeľovanie licencií na vývoz LNG do Európy.

Česká republika sa tento mesiac spolu s ďalšími krajinami Višegrádskej štvorky (Slovensko, Maďarsko a Poľsko) obrátila na Spojené štáty s výzvou, aby rozšírili vývoz svojho bridlicového plynu do Európy pre prípad, že Rusko zastaví svoje dodávky plynu prepravovaného cez nepokojnú Ukrajinu.

Európa dovozom ruského plynu pokrýva približne štvrtinu svojej dopytu po tejto strategickej surovine. Strety medzi Kyjevom a Moskvou už spôsobili vážne narušenie dodávok plynu z Ruska cez Ukrajinu do Európy v rokoch 2006 a 2009.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.