Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. marca 2014 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

ČR: Výroba energie zo slnka vlani klesla o 4,74 %

Hovorca CZEPHO Miloš Cihelka tento rok očakáva, že kvôli ukončeniu prevádzkovej podpory tento rok inštalovaný výkon porastie nepatrne, aj kvôli množstvu administratívnych bariér a neexistenciu systému, ktorý by napríklad formou nefinančnej podpory sprístupňoval fotovoltaiku predovšetkým záujemcom z radov domácností a malých firiem.

Vlaňajší rok bol posledným, kedy mohli záujemcovia o solárnu elektrinu získať podporu pomocou výkupných cien alebo zelených bonusov. Do siete bolo pripojených päť desiatok megawattov, ktoré zodpovedajú asi 6.000 drobným strešným inštaláciám, uviedla CZEPHO. Celkový výkon solárnych elektrární dosahuje v Česku 2131,36 MW.

Investori v solárnej energetike museli riešiť zásahy, ktoré sú retroaktívne. Podľa Cihelku je to najmä nepodložené a politicky motivované predĺženie solárneho odvodu vo výške 10 % pre slnečné elektrárne uvedené do prevádzky v roku 2010, a to na celú dobu ich životnosti. Do tejto kategórie spadá aj zavedenie bezdôvodne vysokého poplatku na recykláciu solárnych panelov.

Cihelka doplnil, že solárny biznis v ČR i ďalších krajinách EÚ ovplyvňujú zložité povoľovacie procedúry, dlhé čakacie lehoty na pripojenie, umelé stropy pre zapojenie elektrární do siete a retroaktívne znižovanie podpory.

„Neistotu a nestabilitu v sektore vnímame spoločne s Európskou fotovoltaickou priemyselnou asociáciou ako vážny problém, ktorý sa môže negatívne odraziť v českej ekonomike. Budeme preto aj naďalej usilovať o nájdenie nového systému podpory čistej slnečnej energetiky, ktorý by umožnil jej ďalší rozvoj najmä v podobe výroby vlastnej elektriny v domácnostiach,“ uviedla výkonná riaditeľka CZEPHO Veronika Knoblochová.

Zároveň dodala, že za vhodné nástroje pokladá napríklad net – metering, teda zápočet energiou medzi výrobcom a distribútorom, alebo oslobodenie spotreby malých zdrojov od príspevkov na obnoviteľné zdroje či povinnosť mať živnostenské oprávnenie.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.