Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
6. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Irak sa vracia na pozíciu najrýchlejšie rastúceho vývozcu ropy

Irak je už teraz druhým najväčším producentom v rámci kartelu vývozcov ropy OPEC a má piate najvyššie zásoby ropy na svete. V februári krajina vyvážala približne 2,8 milióna barelov ropy denne, čo bolo o 500.000 barelov denne viac ako v predchádzajúcom mesiaci. A Bagdad očakáva, že sa mu podarí vývoz v tomto roku na tejto vysokej úrovni udržať, alebo dokonca prekročiť

Ak by sa Iraku podarilo udržať predaj ropy v priemere na 2,8 milióna barelov denne, mohli by príjmy z predaja ropy pri cene 100 dolárov za barel činiť viac než 100 miliárd USD. Vlani vývoz v priemere predstavoval 2,4 milióna barelov denne a Irak získal z vývozu okolo 89 miliárd USD.

Irak si však pre tento rok stanovil oveľa vyšší cieľ a chce zvýšiť vývoz až na 3,4 milióna barelov denne. Celková ťažba by mala dosiahnuť 4 milióny barelov denne. Odborníci však považujú tento cieľ za príliš optimistický.

Rast ťažby v Iraku vlani spomalil kvôli technickým a bezpečnostným problémom a kvôli sporu Bagdadu s autonómnym Kurdistanom. Tieto faktory by mohli brzdiť expanziu aj tento rok. Celková ťažba ropy v Iraku vlani predstavovala zhruba tri milióny barelov denne a bola nepatrne vyššia ako v roku 2012.

Súčasný rast vývozu z Iraku je pre svetové trhy priaznivou správou, pretože ropa z Iraku vyrovnáva výpadky ťažby v Líbyi a v Iráne. Cena ropy Brent sa tak drží v rozpätí 100 až 110 dolárov. Ak by sa však situácia v Líbyi upokojila a krajina by obnovila vývoz, mohol by vyšší vývoz z Iraku spôsobiť pokles cien ropy, čo sa zrejme nebude páčiť ďalším krajinám z kartelu OPEC.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.