Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
5. marca 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rusko vraj garantuje neprerušenú dodávku jadrového paliva

„TVEL bezo zvyšku dodrží svoje záväzky voči zahraničným zákazníkom,“ uviedla ruská firma. Z jej správy vyplýva, že namiesto pozemnej železničnej dopravy bude jadrové palivo na miesto určenia dopravované letecky. Slovenský zákazník vraj už touto cestou dostane palivo budúci týždeň.

„Rokujeme so všetkými obchodnými partnermi, ktorí zmenu trasy chápu,“ povedal ruskej agentúre zástupca Rosatomu. Udalosti na Ukrajine podľa neho nijako neovplyvnia transport nového jadrového paliva, ani prepravu paliva vyhoreného.

Agentúra ITAR – TASS napísala, že prepravu jadrového paliva cez ukrajinské územie zakázala ukrajinská štátna komisia už 28. januára. Podľa ruského vicepremiéra Dmitrija Rogozina, ktorý je vo vláde zodpovedný za zbrojný a jadrový program, je zákaz transportu cez Ukrajinu rozhodnutím ruských úradov. Samotné ukrajinské jadrové elektrárne majú podľa neho dostatok paliva na marec a apríl.

Rusko podľa Rogozina pripravuje žiadosť adresovanú Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE), na základe ktorej by sa mali preskúmať bezpečnostné opatrenia v okolí ukrajinských jadrových elektrární. Na ukrajinskom území sú štyri jadrové elektrárne, v ktorých funguje celkom pätnásť energoblokov.

Elektrárne podľa Rogozina fungujú bez závad, ale ich okolie strážia súkromné ​​firmy, vojská ukrajinského ministerstva vnútra a tajná služba SBU, ktorých činnosť je vraj treba prešetriť.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.