Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
5. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EÚ pomôže Ukrajine splatiť Rusku dvojmiliardový dlh za plyn

„Pomôžeme im s vybavovaním nedoplatkov,“ oznámil Oettinger po zasadnutí únijných ministrov pre energetiku, ktorí sa zišli potom, čo Moskva pohrozila Kyjevu prerušením dodávok plynu.

„Zaplatenie účtov za plyn, ktoré Ukrajina dlhuje, sa ocitlo v dobrom poradí v rámci programu podpory, ktorý má v stredu schváliť komisia,“ podotkol Oettinger s tým, že túto pomoc majú doplniť bilaterálne platby niektorých členských štátov únie.

Prispieť k vybaveniu ukrajinského dlhu má aj pomoc v hodnote miliardy dolárov, ktorú avizovali Spojené štáty.

Oettinger tiež poznamenal, že EÚ a Rusko sú na sebe „vzájomne závislé“. „Európska únia potrebuje ruský plyn a Rusko potrebuje peniaze za plyn pre svoju ekonomiku. Ruský rozpočet na tom závisí,“ upozornil. Podľa eurokomisára nemá teda Rusko žiadny záujem na tom, aby sa dostalo do sporov o plyn s EÚ tým, že dodávky zastaví, a to najmä s príchodom jari, kedy spotreba plynu tak ako tak klesá.

Gazprom vlani predal 133 mld. m3 plynu do krajín EÚ, čo predstavuje nárast o 16,3 % oproti roku 2012. Hlavnými odberateľmi sú Nemecko (40 mld. m3, čo je o 21 % viac oproti roku 2012), Taliansko (25,3 mld. m3, zvýšenie o 67 %) a Veľká Británia (12,4 mld. m3, čo predstavuje zvýšenie o 53 %).

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.