Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
4. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

EK: Neexistuje bezprostredná hrozba obmedzenia dodávok plynu z Ruska

Rusko je pre EÚ najväčším dodávateľom plynu, keď pokrýva približne štvrtinu spotreby regiónu. Cez Ukrajinu, ktorá je tiež vysoko závislá na ruských dodávkach, sa exportuje približne tretina z ruského plynu smerujúceho do Európy.

Ministri energetiky členských štátov únie dnes zasadajú v Bruseli a diskutujú o tom, aké dôsledky môže mať krymská kríza na energetickú bezpečnosť EÚ. Očakáva sa, že diskusie o tejto téme budú pokračovať ako súčasť širšieho dialógu lídrov únie na ich mimoriadnom stretnutí, ktoré sa bude konať vo štvrtok (6. 3.).

„Neobávame sa bezpečnosť dodávok v krátkodobom horizonte,“ povedal Oettinger na tlačovej konferencii. „Naše obavy však vzbudzuje bezpečnosť dodávok pre Ukrajinu.“ Dodal, že Ukrajina by mala zostať jednotným trhom. „Ak sa Ukrajina rozdelí, bude to pre tento trh nevýhoda.“

Po predchádzajúcich plynových krízach spôsobených cenovými spormi medzi Moskvou a Kyjevom únia zvýšila požiadavky na to, aké vysoké majú mať členské štáty zásoby plynu, zlepšila plynovú infraštruktúra a snaží sa diverzifikovať dodávateľov.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.