Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
4. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rosnefť by mohla kúpiť rafinériu v ukrajinskej Odese

Rafinériu v Odese od ruského ropného gigantu Lukoil vlani kúpila ukrajinská priemyselná skupina VETEK Group. Táto skupina podľa agentúry Reuters rýchlo expandovala v čase, keď stál na čele Ukrajiny promoskovský prezident Viktor Janukovyč. Jeho ale ukrajinský parlament minulý mesiac odvolal pod tlakom mohutných demonštrácií a krvavých stretov.

VETEK vlastný ukrajinský multimilionár Serhij Kurčenko, ktorý Ukrajinu opustil minulý týždeň, píše Kommersant. Kurčenko podľa denníka nedokázal splácať pôžičku ruskej štátnej banky VTB na nákup rafinérie a previedol toto aktívum na banku.

Kommersant uviedol, že aktéri dospeli k dohode o predaji rafinérie minulý týždeň. Uzavretá by vraj mohla byť v blízkej budúcnosti.

Vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko vyostrili po tom, čo ruská armáda cez víkend prakticky prevzala kontrolu nad ukrajinským polostrovom Krym, kde väčšinu obyvateľov tvoria Rusi. Napriek odmietavým reakciám zo zahraničia, ktoré hovoria o agresii, ruský parlament v sobotu schválil zámer prezidenta Vladimira Putina nasadiť v Ukrajine vojakov. Predstavitelia Západu apelujú na Moskvu, aby rešpektovala ukrajinskú zvrchovanosť.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.