Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Škoda G-tec
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škoda G-Tec Foto: Škoda Auto
28. februára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Nová Škoda Octavia spaľuje aj zemný plyn

Model Škoda Octavia G-TEC Foto: Škoda Auto

V stlačenom zemnom plyne (CNG) vidí perspektívu aj česká Škoda Auto. Octavia, ktorá je dlhodobo napredávanejším modelom tejto značky, sa dočkala svojej CNG verzie s názvom G-TEC. Dodávať sa bude vo verzii Octavia a Octavia Combi. V ponuke automobilky tak pôjde už o druhé vozidlo s pohonom na CNG. Vyrábať sa bude v Mladej Boleslavi. Do komerčného predaja na Slovensku by sa Octavia G-TEC mohla dostať už v júni tohto roka. 

Octavia G-Tec je vybavená prepĺňaným zážihovým motorom 1,4 TSI s výkonom 81 kilowattov (110 k). Motor je optimalizovaný pre spaľovanie CNG, ako aj benzínu. Spotreba na 100 km predstavuje 5,4 m3 (3,5 kg) zemného plynu, pričom emisie CO2 sa pohybujú na úrovni 97 g/km.

Počas prevádzky výhradne na stlačený zemný plyn je model G-TEC schopný prejsť na jedno plnenie 410 kilometrov. Dojazd s využitím len benzínovej nádrže predstavuje 920 kilometrov. V kombinovanej prevádzke na jedno naplnenie obidvoch nádrží tak nová Octavia ponúka dojazd 1.330 km.

Dopyt po CNG sa zvyšuje

CNG je lacnejšou a ekologickejšou alternatívou v porovnaní s konvenčnými palivami. Nevýhodou sú spravidla vyššie vstupné náklady na kúpu vozidla a riedka sieť plniacich staníc. Po slovenských cestách jazdí aktuálne približne 1.400 vozidiel na stlačený zemný plyn. Najvýznamnejšie zastúpenie má CNG v mestskej hromadnej doprave (približne 300 autobusov). V posledných rokoch cítiť zvýšený záujem o tento pohon aj zo strany podnikateľov. Prekážkou výraznejšieho rozšírenia CNG u nás je relatívne riedka infraštruktúra.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.