Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. februára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Ak ceny uhlia nevzrastú, OKD môžu do desiatich rokov zaniknúť

O desať rokov by mali bane OKD vyťažiť za rok asi dva milióny ton čierneho uhlia, čo bude len štvrtina ich súčasného ročného výkonu. Finančný riaditeľ NWR Marek Jelínek si nie je istý, či taká ťažba bude ekonomicky udržateľná.

Ak bude musieť ťažba klesnúť na dva milióny ton, v OKD zostanú v prevádzke najviac dve šachty. Počet baníkov v porovnaní so súčasným stavom klesne na tretinu.

Vlani dosiahla spoločnosť NWR čistú stratu 972 miliónov eur. Jelínek objasnil, že bilanciu ovplyvnili odpisy hodnoty fixných aktív, ktoré dosiahli 800 miliónov eur.

Môže nastať aj situácia, v ktorej bude pre OKD výhodnejšie zastaviť ťažbu a uhlie začať dovážať zo Spojených štátov alebo Austrálie.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.