Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. februára 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ropovod z Bratislavy do Schwechatu budú posudzovať odborné komisie

Podobne budú zamerané aj komisie a pracovné skupiny, vytvorené v spolupráci s niektorými organizáciami v pôsobnosti hlavného mesta. Jednou z nich je aj Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Zástupcovia spoločnosti BSP informovali o tomto postupe aj aktivistov z občianskeho združenia (OZ) Nie ropovodu a dohodli sa, že ich zástupcovia budú na rokovania jednotlivých komisií prizývaní.

„Proces trasovania ropovodu BSP nemôže byť realizovaný bez diskusie, posúdenia a schvaľovania na úrovni samospráv a následne aj príslušných orgánov štátnej správy. Aj preto veríme, že odborné komisie prispejú ku konštruktívnej diskusii, s dostatočným množstvom informácií a bez náznakov démonizovania a prekrucovania faktov o ropovode, s ktorými sa často stretávame,“ zhodnotil prokurista projektovej spoločnosti BSP Robert Nemcsics.

Výsledky pracovných skupín by mali pravdepodobne v závere tohto roka slúžiť ako podklad na rokovania poslancom mestského zastupiteľstva. V súčasnosti nejestvuje žiadna konkrétna trasa ropovodu cez Bratislavu, upozorňuje Nemcsics. „Do tohto momentu nie je možné hovoriť o konkrétnej, presne stanovenej trase, ale len o návrhoch, resp. alternatívach viacerých technických a technologických možností trasovania. Všetko ostatné sú len špekulácie,“ zdôraznil.

Materiál o aktuálnom stave prác na tomto projekte mal rezort hospodárstva predložiť na rokovanie vlády pôvodne ešte v decembri 2013. Vzhľadom na dlhšie rokovania, napríklad o zapracovaní koridoru pre ropovod do nového územného plánu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), sa dokument dostane na rokovanie kabinetu pravdepodobne až koncom tohto roka.

Bratislavskí mestskí poslanci ešte vlani v júni odmietli, aby plánované ropovodné prepojenie Bratislava – Schwechat Pipeline viedlo cez takzvaný Mestský koridor. V uznesení, ktoré schválili, zároveň vyzvali vládu, aby upustila od tohto zámeru a zvážila trasovanie cez tzv. Karpatský koridor. Ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) pozvali opakovane na rokovanie zastupiteľstva, vzhľadom na deklarované chýbajúce podklady k projektu sa však takáto diskusia doteraz neuskutočnila.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.