Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. februára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Shell plánuje predať podiely v troch zariadeniach v Severnom mori

Do predaja majú ísť aktíva Shellu na plavidle Anasuria, ktoré sa využíva okrem iného na uskladnenie ropy a na plošinách Nelson a Sean v britských vodách Severného mora. Dohromady z nich plynú zhruba dve percentá britskej produkcie ropy, informovala agentúra Reuters.

Produkcia z tejto oblasti od roku 1999 klesá, čo podľa Reuters vyvoláva obavy, že najväčšie ropné spoločnosti by sa k nej mohli otočiť chrbtom. Pochybnosti sa objavili aj kvôli plánovanému tohtoročnému referendu o nezávislosti Škótska. Šéf druhej najväčšej britskej ropnej spoločnosti BP minulý týždeň varoval, že prípadná nezávislosť Škótska by jeho spoločnosti mohla spôsobiť „nejasnosti“. Podľa britského denníka Guardian by sa referendum na severomorskom majetku Shellu určenom na predaj vzťahovať nemalo.

Shell je treťou najväčšou verejne obchodovanou energetickou spoločnosťou na svete. Trápi ju ale mnoho problémov, vrátane rastúcich nákladov na ťažbu, stagnácie či pokles cien ropy a plynu, ako aj výrazný pokles ziskových marží v európskych rafinériách. Podobne ako konkurenti čelí rastúcemu tlaku investorov, aby držala svoje výdavky na uzde. V januári firma oznámila, že sa v nasledujúcich dvoch rokoch chce zbaviť majetku v hodnote 15 miliárd dolárov.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.