Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. februára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Nemecký inštitút volá po odstavení starých uhoľných elektrární

„Je potrebné zmeniť energetický mix, aby bol v súlade s projektom transformácie energetiky. A to nie sú uhoľné elektrárne,“ povedala Kemfertová. „Produkujú príliš veľa oxidu uhličitého, sú tiež nedostatočne flexibilné,“ dodala. Nedostatočná pružnosť výroby v uhoľných elektrárňach sa podľa nej prejavuje tak, že tieto zdroje nie je možné rýchlo odstaviť v čase výrobnej špičky obnoviteľných zdrojov, takže v tej chvíli je v nemeckej prenosovej sieti príliš veľa elektriny.

„Obnoviteľné zdroje je potrebné kombinovať s flexibilnejšími zdrojmi energie, ako sú napríklad plynové elektrárne. V nich je možné rýchlo spustiť alebo zastaviť výrobu podľa aktuálnej potreby,“ povedala Kemfertová.

Nemecko sa v rámci projektu transformácie energetiky rozhodlo do roku 2022 odstaviť všetky svoje jadrové elektrárne, ktorých výkon chce nahradiť obnoviteľnými zdrojmi. Podľa DIW by ale premena energetiky nemala skončiť s opustením jadra. „Je potrebné, aby sa po roku 2020 začal odklon od uhlia po vzore odklonu od atómu,“ povedala Kemfertová.

Proti odstaveniu uhoľných elektrární sú energetické firmy, ale tiež napríklad nemecká sociálna demokracia (SPD). Kemfertová tvrdí, že to je dané veľkým vplyvom odborových zväzov na SPD. Odbory totiž tradične obhajujú záujmy zamestnancov v ťažobnom priemysle, ktorý je silne zastúpený v Sasku, Dolnom Sasku a Brandenbursku. V prípade odstavení uhoľných elektrární by zrejme prišli o prácu tisíce ľudí v tamojších uhoľných baniach.

Kemfertová tiež vyjadrila presvedčenie, že aj napriek plánom súčasnej vlády konzervatívnej únie obmedziť podporu pre nové obnoviteľné zdroje sa ich presadzovanie nezastaví. „Rozvoj obnoviteľných zdrojov si vyžaduje celá spoločnosť,“ povedala predstaviteľka DIW. Odmietla tiež názor, že by kvôli nestabilite produkcie z obnoviteľných zdrojov hrozil Nemecku takzvaný blackout, teda výpadok dodávok. Podľa nej toto riziko zveličujú firmy, ktoré vyrábajú elektrinu tradičným spôsobom.

Podiel obnoviteľných zdrojov na výrobe elektriny v Nemecku stále rastie a vlani dosiahol rekordných 23,4 %. Zásadným vstupom je pre nemeckú energetiku ale stále uhlie – uhoľné elektrárne vlani vyrobili 45,5 % všetkej nemeckej elektriny. Vlani navyše Nemecko vyrobilo z hnedého uhlia najviac elektriny od zjednotenia. Klesá naopak výroba v plynových elektrárňach, čo je dané vysokými cenami plynu v porovnaní s uhlím.

Podľa Martina Sedláka z Aliancie pre energetickú sebestačnosť nemecká štúdia ukazuje, že sa investície do obnoviteľných zdrojov ekonomicky vyplatia a vrátia späť v podobe usporených nákladov za fosílne palivá. Investície do obnoviteľných zdrojov môžu podľa neho podporiť vznik pracovných miest a zastaviť odliv financií za dovoz ropy a zemného plynu.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.