Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. februára 2014 Ostatné od Energia.skSITA

Europarlament podporil rýchlejší postup v reforme systému emisných povoleniek

Európsky systém obchodovania s povolenkami (ETS) sa v dôsledku nízkych cien povoleniek prepadá už niekoľko rokov do bezvýznamnosti. Zástupcovia členských krajín Európskej únie tak na začiatku januára schválila pravidlá pre postupné stiahnutie 900 miliónov emisných povoleniek z európskeho trhu. Opatrenie, ktoré by malo ceny povoleniek podporiť, už vlani prijali europoslanci.

Vo štvrtok (6.2.) Európsky parlament podporil požiadavku Európskej komisie skrátiť povinné tzv. kontrolné obdobie predtým, než bude komisia môcť stiahnuť prvých 900 miliónov povoleniek z trhu.

O návrhu by teraz mali rozhodovať ministri jednotlivých členských krajín na zasadnutí 24. februára. Intervencia by tak mohla začať nasledujúci mesiac a z trhu by sa v tomto roku mohlo stiahnuť až 400 miliónov povoleniek.

Systém obchodu s povolenkami zaviedla Európska únia v roku 2005. Vtedy sa medzi členskými krajinami rozdelili emisné kvóty na vypúšťanie uhlíkových emisií, po ktorých prekročení sa musia kupovať povolenky. Ekonomická kríza však znížila produkciu a tým aj emisie, takže povoleniek je na trhu nadbytok a ceny padajú.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.