Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. februára 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Maďarský parlament schválil dostavbu jadrovej elektrárny s Ruskom

Tento týždeň sa už vláda v Budapešti s Ruskom dohodla na podmienkach pôžičky vo výške 10 mld. eur, s ktorej pomocou sa bude rozšírenie financovať. Projekt by mal stáť až 4 bilióny forintov.

Paks sa teraz skladá zo štyroch reaktorov sovietskej výroby s celkovým výkonom 2.000 MW a projekt rozšírenia predpokladá výstavbu dvoch ďalších blokov po viac než 1.000 MW. Do obnovy elektrárne by sa podľa skorších dohôd mohli zapojiť aj české firmy.

Dohodu o výstavbe podpísali v januári maďarský premiér Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Rozhodujúcim faktorom pri rozhodnutí vlády poveriť výstavbou nových blokov jadrovej elektrárne práve Rosatom boli podľa vládnych činiteľov priaznivé podmienky pôžičky. Experti Európskej komisie ale budú preverovať, či je dohoda medzi Ruskom a Maďarskom o rozšírení elektrárne v súlade s európskym právom.

Úrok dohodnutého úveru bude pod úrovňou trhových sadzieb. Budapešť bude môcť začať so splácaním pôžičky až v roku 2025, teda po predpokladanom dokončení projektu a splácať ju bude môcť 21 rokov, povedal v stredu maďarský minister hospodárstva Mihály Varga.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.