Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Fulvio Conti - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Generálny riaditeľ spoločnosti Enel Fulvio Conti. Foto: TASR/Martin Baumann
6. februára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Enelu vzrástol hrubý prevádzkový zisk o 7,6 %

Tržby dosiahli 80,5 mld. eur, čo predstavuje pokles o 5,2 % z 84,9 mld. eur vykázaných v roku 2012. Tržby klesli v dôsledku poklesu tržieb z predaja elektriny, ktorý bol iba čiastočne kompenzovaný väčšími výnosmi z distribúcie a predaja palív. Tržby v roku 2013 zahŕňali priznanie kapitálového zisku vo výške 1 mld. eur z predaja spoločnosti Arctic Russia vo štvrtom štvrťroku 2013.

EBITDA, zisk zisk pred zdanením, úrokmi a odpismi dosiahla spoločnosť vo výške 17 mld. eur, čo predstavuje 7,6 %-ný nárast v porovnaní s predchádzajúcim rokom. EBITDA pre rok 2013 zahŕňa kapitálový zisk z vyššie uvedeného predaja Artic Russia. Čistý finančný dlh na konci roka 2013 predstavoval 39,9 mld. eur. Spoločnosť tak zaznamenala jeho pookles o 3 mld. eur. Výsledky z bežnej obchodnej činnosti a pozitívne účinky mimoriadnych operácií, vrátane predaja aktív, ukončeného v roku 2013, viac než kompenzovali kapitálové výdavky v priebehu roka, ako aj platbu dividend, úrokov a daní.

„Ciele Skupiny oznámené trhu na rok 2013 boli dosiahnuté a v prípade čistého finančného dlhu dokonca prekročené, aj napriek nepriaznivej makroekonomickej situácii a trhovej regulácii v Taliansku a Španielsku. Výsledky Enel v roku 2013 reflektujú manažérske aktivity zamerané na znižovanie nákladov a optimalizáciu investícií, rovnako ako rast Enelu hlavne na rozvíjajúcich sa trhoch a v oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Tieto aktivity budú naďalej prinášať pozitívne efekty  aj v priebehu roka 2014,“ konštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Enel Fulvio Conti. 

V roku 2013 skupina Enel vyrobila spolu 286,1 TWh elektrickej energie, cez svoje siete distribuovala 404,0 TWh a predala 295,5 TWh elektriny. Mimo územia Talianska Skupina vyrobila 213,2 TWh elektriny, cez svoju sieť distribuovala 174,0 TWh a predala spolu 203,3 TWh.

Talianska spoločnosť je 66 % vlasníkom akcií Slovenských elektrární. Zvyšných 34 % vlastní Fond národného majetku SR. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5.737 MW inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.