Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
5. februára 2014 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Energia z morskej vody: konvertor vlnovej energie spoločnosti Enel Green Power, vyvinutý spoločnosťou 40South Energy – prebieha druhá fáza skúšok

Plne zmontovaný stroj bude spustený od prístavu Livorno smerom k Punta Righini (Castiglioncello) v oblasti Arcipelago Toscano.  Na podujatí sa zúčastnil generálny riaditeľ EGP Francesco Starace a generálny riaditeľ 40South Energy Michele Grassi.

Nový konvertor pre Enel Green Power, spoločnosť skupiny Enel pre obnoviteľné zdroje energie, ktorá je v tejto oblasti na popredných svetových pozíciách, navrhla a skonštruovala spoločnosť 40South Energy, jedna z najinovatívnejších spoločností na medzinárodnej úrovni v oblasti energie z morskej vody. Stroj zaisťuje úplnú integráciu do morského prostredia a jednoduchosť údržby.

Po uvedení do plnej prevádzky bude každý konvertor radu R115 schopný vyrobiť asi 220 tisíc kWh ročne, čo je dostatok energie na splnenie potrieb viac ako 80 domácností.

Výsledky úvodnej fázy skúšok potvrdili očakávanú výkonnosť stroja v morskom prostredí a extrémnu jednoduchosť jeho inštalácie. Okrem toho, skúšky odkryli niekoľko možností vylepšení na predĺženie trvanlivosť stroja vo vode. Partneri vyzbrojení skúsenosťami z terénu pokračujú v práci na optimalizácii materiálov a konštrukcie stroja s cieľom skorej inštalácie ďalších strojov rovnakej triedy v Stredozemnom mori a v prostredí oceánu, najmä pri pobreží Čile a Spojených štátov.

Vďaka úspešným skúškam EGP a 40South Energy ďalej posilnili svoje technologické partnerstvo, aby spoločnosť 40South Energy pokračovala vo vývoji nového konvertora vlnovej energie s menovitým výkonom 2 MW, a to na základe prevádzkových systémov využitých v aktuálne skúšanom modeli, ktoré zaisťujú jeho základné vlastnosti. Pri realizácii týchto činností sa tieto dve spoločnosti spoliehajú na know-how získané prostredníctvom R115 a stavajú aj na skúsenostiach spoločnosti EGP z prevádzky a údržby zariadení na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov na svetovej úrovni.

Inštalácia prvého zariadenia, ktoré bude využívať pohyb vĺn na výrobu elektriny, zväčšuje už aj tak dosť široké spektrum technológií, ktoré má spoločnosť Enel Green Power k dispozícii – voda, slnko, vietor, geotermálna energia a biomasa – toto spolu s geografickou diverzifikáciou umožnilo svetovo unikátnu pozíciu spoločnosti Enel Green Power.

Enel Green Power je spoločnosť skupiny Enel, ktorá sa plne venuje vývoju a riadeniu obnoviteľných zdrojov energie na medzinárodnej úrovni, pričom má svoje prevádzky v Európe a a Severnej aj Južnej Amerike. V roku 2012 spoločnosť vyrobila viac ako 25 miliárd kWh z vody, slnka, vetra a zemského tepla – dosť na splnenie energetických potrieb približne 10 miliónov domácností s úsporou emisií viac ako 18 miliónov ton CO2. Enel Green Power je na popredných miestach na svete v tomto sektore, a to vďaka dobre vyváženému energetickému mixu, pričom objemy výroby vysoko prekračujú priemery v tomto sektore. Spoločnosť má inštalovaný výkon viac ako 8 700 MW z mixu zdrojov vrátane vetra, slnka, vodnej a geotermálnej energie a biomasy. V súčasnosti má spoločnosť približne 740 závodov pôsobiacich v 16 krajinách Európy a Južnej aj Severnej Ameriky.

Zdroj: Slovenské elektrárne

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.