Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. februára 2014 Jadrová energia od Energia.skTASR

Prieskum: Maďari v súvislosti s rozšírením Paksu ruskú účasť skôr odmietajú

V roku 2012 podporilo prípadnú ruskú účasť na rozšírení Paksu 25 percent respondentov, pričom k terajšej vyššej podpore spolupráce s Ruskom prispeli najmä voliči vládneho Fideszu.

Zdraženie ceny elektrickej energie očakáva po realizácii projektu 56 percent Maďarov a iba 35 percent opýtaných vyjadrilo presvedčenie, že výstavbou nových blokov vznikne lacný zdroj energie a cena elektriny v Maďarsku výrazne klesne.

Nukleárnu energiu by v prvom rade preferovalo 16 percent respondentov, 74 percent sa domnieva, že energiu by bolo potrebné získavať najmä z obnoviteľných zdrojov.

Vypísanie všeľudového hlasovania o rozšírení elektrárne podporilo v prieskume 59 percent Maďarov; 36 percent bolo proti referendu.

Rečníci opozičnej demonštrácie v nedeľu v Budapešti za účasti zhruba 2000 protestujúcich zdôrazňovali, že rozhodnutie o rozšírení atómovej elektrárne v Paksi nemôže byť súkromnou záležitosťou premiéra Viktora Orbána, a požadovali vypísanie referenda k tejto otázke.

Na rozšírení maďarskej jadrovej elektrárne v Paksi o dva nové bloky sa dohodol 14. januára v Moskve maďarský premiér Viktor Orbán s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.