Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
30. januára 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Zisk koncernu Shell v 4. kvartáli 2013 prudko klesol

Koncern prudký pád zisku v poslednom kvartáli minulého roka odôvodnil vyššími výrobnými nákladmi, slabšími maržami a poklesom cien ropy a plynu. Spoločnosť zároveň uviedla, že v tomto roku plánuje zredukovať kapitálové výdavky a urýchliť predaj niektorých aktív.

Podľa najnovších údajov sa zisk spoločnosti bez jednorazových položiek a zmien v hodnote skladových zásob za tri mesiace do konca decembra znížil na 2,9 miliardy USD (2,31 miliardy eur) z 5,58 miliardy USD v 4. kvartáli predchádzajúceho roka 2012.

Čistý zisk koncernu sa pritom v poslednom kvartáli minulého roka prepadol o 74 % na 1,78 miliardy USD z 6,73 miliardy USD v 4. kvartáli 2012. Dôvodom boli vyššie výrobné náklady, nižšia produkcia a slabšie rafinérske marže. Shell spresnil, že jeho produkcia v období október-december klesla o 5 % na 3,25 milióna barelov ropy denne. Na príčine bolo zastavenie ťažby v Nigérii z bezpečnostných dôvodov a údržba a iné aktivity v ďalších regiónoch.

Za celý minulý rok sa zisk ropného koncernu znížil o 23 % na 19,5 miliardy USD.

(1 EUR = 1,3608 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.