Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

RWE zaevidovala dodatočné odpisy v sume 3,3 mld. eur

Nemecká spoločnosť RWE, ktorá je druhou najväčšou energetickou firmou v krajine, informovala že jej zisk za rok 2013 ovplyvnia dodatočné odpisy v sume 3,3 mld. eur. Vo vyhlásení, ktoré zverejnila v utorok, RWE uviedla, že „zaevidovala dodatočné znehodnotenie aktív v objeme približne 3,3 mld. eur.“ Odpisy sa v sume približne 2,9 mld. eur týkajú divízie výroby elektriny z konvenčných zdrojov a sú podľa RWE výsledkom „výrazného zhoršenia ziskov v elektrárenskom sektore kontinentálnej Európy.“ Okrem toho firma musela zaevidovať zhoršenie hodnoty aktív v rámci svojej divízie výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov, ako aj iných akciových podielov.

Spoločnosť konštatovala, že znehodnotenie aktív zredukuje jej hospodárske výsledky z aktivít mimo jej hlavnej oblasti podnikania a tiež čistý zisk za rok 2013. Skupina však vyhlásila, že to nebude mať vplyv na základný alebo prevádzkový zisk. „V rámci celej Európy sú hlavne elektrárne využívajúce plyn a čierne uhlie pod veľkým ekonomickým tlakom,“ povedal šéf RWE Peter Terium. „Zaevidovaním znehodnotenia aktív rátame s podstatnými zmenami rámcových podmienok na európskom trhu výroby elektriny,“ konštatoval. Dodal však, že firma už reaguje na problémy v oblasti zisku, ktorým čelia všetci európski výrobcovia elektriny, a ďalej znižuje náklady svojich elektrární s cieľom zvýšiť ziskovosť.

Skupina RWE pôsobí aj na Slovensku. Od roku 2003 ovláda 49-percentný podiel v distribučnej spoločnosti Východoslovenská energetika, a.s. (VSE). Zvyšný podiel VSE ovláda Fond národného majetku SR, akcionárske práva však vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Od roku 2008 na slovenskom trhu s plynom pôsobí aj RWE Gas Slovensko.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.