Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. januára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

SAE uvažujú o dovoze plynu zo Severnej Ameriky

Globálny dopyt po plyne sa zvyšuje a americké ťažobné spoločnosti a nákupcovia v Číne, Čile, Francúzsku, Japonsku, Španielsku a Tchaj-wane podpísali nedávno za zavretými dverami zhruba desiatku dlhodobých dohôd, z ktorých každá sa pohybuje do výšky jednej miliardy dolárov, píše Reuters.

„Môžeme nasledovať rovnaký trend a uvažovať o investíciách v Spojených štátoch a v Kanade, aby sme dostali časť tohto plynu domov,“ informoval podľa Reuters na konferencii v Londýne minister SAE pre ropu Suhajl bin Muhammad Mazrúí.

Spojené arabské emiráty sú členom kartelu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Rýchlo rastúci dopyt po plyne a pomalé zvyšovanie jeho ťažby ale spôsobili, že krajina sa v posledných niekoľko rokoch stala čistým dovozcom plynu. Do kanadského sektora ropy a zemného plynu už investovala vládou kontrolovaná spoločnosť Abu Dhabi National Energy Company (TAQA). Do projektov na vývoz severoamerického zemného plynu sa ale zatiaľ oficiálne nezapojila.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.