Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Money saving
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Úspora peňazí. Foto: Flickr.com/Images_of_Money (licencia Creative Commons)
24. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Na e-faktúry si Slováci zvykajú len pomaly

Možnosť vyžívať faktúru v elektronickej podobe dnes ponúka väčšina dodávateľov energií na Slovensku. Platná legislatíva definuje elektronickú faktúru ako plnohodnotný účtovný doklad. Aj v tejto oblasti platí známe, že slovenský spotrebiteľ je skôr konzervatívny a svoje zvyklosti mení len pomaly. V súčasnosti má takúto službu aktivovanú len malá skupina zákazníkov, zväčša v mladšom strednom veku. Nami oslovení dodávatelia sa ale zhodujú, že počet užívateľov, ktorí uprednostňujú bezplatné zasielanie e-faktúry, každým mesiacom rastie.

Aké výhody má elektronická faktúra?

Elektronická fakturácia predovšetkým zvyšuje užívateľský komfort. Zákazníkovi je doručená priamo do e-mailovej schránky, spravidla aj niekoľko dní v predstihu na rozdiel od papierovej verzie zasielanej tradičnou poštou.

V zmysle platného zákona o účtovníctve elektronická faktúra plnohodnotne nahradila svoju papierovú verziu a slúži aj ako daňový doklad. Vierohodnosť jej pôvodu a neporušenosť obsahu chráni elektronický podpis.

Spracovanie elektronických faktúr so sebou prináša aj viacero praktických výhod. Vytráca sa napríklad potreba manuálneho zadávania údajov, čím sa predchádza zbytočným chybám. Výhodou pre firemných zákazníkov je možnosť jednoducho exportovať údaje do ekonomického systému firmy. Šetria sa tiež náklady na archiváciu a zákazník získa okamžitý prístup k minulým aj súčasným faktúram. V neposlednom rade, elektronický spôsob fakturácie je podstatne šetrnejší k životnému prostrediu.

Záujem Slovákov sa zvyšuje

Spoločnosť ZSE ponúka elektronickú faktúru od roku 2006 ako vôbec prvý dodávateľ na Slovensku. Spočiatku sa služba vzťahovala len na firemných zákazníkov. Pre segment domácností bola sprístupnená v roku 2010. Záujem zákazníkov kontinuálne rastie. ZSE mesačne registruje zhruba 500 nových registrovaných užívateľov, prevažne vo veku 30 až 40 rokov.

Stúpajúci záujem o elektronickú faktúru eviduje aj spoločnosť Stredoslovenská energetika (SSE). Službu ponúka od roku 2009. „Elektronickú faktúru v súčasnosti využíva viac ako 5 % domácností, predovšetkým mladšia generácia,“ uviedla hovorkyňa SSE Jana Bolibruchová.

Pozitívny ohlas zákazníkov zaznamenal aj Slovenský plynárenský priemysel (SPP). „Využívanie tzv. e-faktúry za dodávku energií uprednostňuje stále viac zákazníkov vo všetkých našich odberateľských kategóriách,“ podčiarkol hovorca spoločnosti Peter Bednár.

Netreba tiež zabúdať na to, že faktúry v elektronickej podobe šetria aj náklady samotných dodávateľov. Svojich zákazníkov sa preto snažia motivovať, aby si službu aktivovali. Robia tak zvyšovaním ekologického povedomia, ale aj rôznymi zľavami a súťažami.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.