Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
pracka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Práčovňa. Flickr.com/Andreanna Moya Photography
23. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Úspora energie v domácnosti – 2. časť

Rýchly prehľad

Cieľová skupina Domácnosti, ktoré sa doteraz nezaoberali otázkou šetrenia.
Kde možno v domácnosti ušetriť
  • dodržiavajte správne zásady pri vykurovaní
  • neprekurujte miestnosti
  • používajte úsporné svetelné zdroje
  • vymeňte staré spotrebiče za novšie – úspornejšie
  • používajte pákové batérie
  • nastavte správnu teplotu na ohrev TÚV
  • pozor na stand-by režim elektrických spotrebičov
  • dodržiavajte zásady pri varení a pečení
  • správne vetrajte
  • využívajte umývačku riadu
  • vypínajte počítač do úsporného režimu
Miera úspory V závislosti od dodržiavania správnych zásad môže úspora presiahnuť až 60 %.

Celková ročná spotreba energie priemernej rodiny na Slovensku predstavuje približne 1.500 € za rok. Spotreba elektriny v domácnosti, ktorá sa nevyužíva na ohrev vody a vykurovanie je ročne približne 3.000 kWh, tzn. 500 eur, čo predstavuje tretinu celkových nákladov na energiu.

Ušetriť sa dá na vykurovaní, ohreve vody, no aj pri bežných činnostiach v domácnosti.

Úsporné pranie

Tušili ste, že práčky sú po chladničkách a mrazničkách druhým najväčším požieračom elektrickej energie? Množstvo spotrebovanej elektriny môžete vo veľkej miere znížiť predovšetkým správnym výberom spotrebiča, takže pokiaľ má vaša práčka viac ako desať rokov, je načase ju vymeniť.

Ak budete práčku zapínať už vtedy, keď bude naplnená len do polovice, budete plytvať energiou. Pokiaľ si myslíte, že tento problém vyriešite špeciálnym programom, mýlite sa – s programom na polovičnú náplň práčky totiž neušetríte 50% za energie, ale iba približne štvrtinu. Samozrejme, pokiaľ je bielizeň čistá, neperte ju ihneď po jednom nosení. Zbytočne tak platíte viac za elektrinu, vodu, no i pracie prostriedky.

Využite vo svoj prospech energiu zo slnka

Ušetriť môžete aj úplne jednoducho. V chladných zimných slnečných mesiacoch si nechajte miestnosti vyhriať takmer zadarmo. Najúčinnejšie je, ak máte okná na južnej strane. Vytiahnite závesy, rolety a žalúzie. V noci zas postupujte naopak. Stiahnite ich, aby ste zabránili zbytočným únikom tepla.

V žiadnom prípade nezakrývajte radiátory záclonami či závesmi.

Najvhodnejšia je záclona siahajúca po parapetnú dosku (ušetrí 25 % energie), pretože dlhšia ovplyvňuje prúdenie ohriateho vzduchu a znižuje efektivitu jeho šírenia do miestnosti. Počas noci je vhodné závesy zatiahnuť na okná – obmedzíte tým úniky tepla.

Skontrolujte okná a dvere

Najväčšiu stratu tepla spôsobujú okná a dvere, potom to sú obvodové steny, strecha či povala a nasledujú tepelné straty spôsobené podlahou. Kvalitné okná a vstupné dvere dokážu znížiť tepelné straty v dome o 25 až 35 %, v byte dokonca až do 45 %. Straty tepla sú úmerné tepelnoizolačným vlastnostiam okien a dverí a ich plochám, to znamená, že čím sú väčšie, tým sú tepelnoizolačné vlastnosti horšie. Závisia teda od plochy ochladzovaného povrchu.

Pokiaľ si v súčasnej dobe nemôžete dovoliť vymeniť staré okná za nové – úsporné, nezúfajte. Aj u starších typoch dverí a okien možno správnou izoláciou zamedziť úniku tepla až o 50 %. Znížiť tepelné straty môžete inštaláciou okenných reflexných fólií, ktoré dostanete takmer v každej predajni pre domácich majstrov za približne 30 eur. Veľkú úlohu v boji proti úniku tepla zohrávajú tiež vonkajšie rolety, žalúzie a markízy, ktoré izolujú priestory, ktorými uniká teplo.

Vetrajte krátko a intenzívne

V zimnom období treba vetrať nárazovo a veľmi intenzívne. Po dobu vetrania uzavrite ventil radiátora, tvorte okná dokorán, príp. urobte prievan. Dĺžka intenzívneho vetrania závisí od vonkajšej teploty, veľkosti otvoreného okna a veľkosti miestnosti. Čím je vonku chladnejšie, tým kratšie treba vetrať. Vo všeobecnosti sa dĺžka vetrania pohybuje od 5 do 15 minút. Ak ste dovetrali, zatvorte okno a ventil zapnite.

Znížte teplotu vody

Je zbytočné, aby ste nechávali zohrievať vodu na príliš vysokú hodnotu. Úplne postačí, aj ohrev nastavíte na 50 °C – 60 °C.

Používajte pákové batérie a perlátory

Inštaláciou pákových batérií môžete v domácnosti ušetriť až 30 % nákladov za energie. Spotrebu znížite aj úspornou sprchovou hlavicou alebo perlátorom (špeciálny nadstavec na vodovodné batérie, ktorý zmiešava vodu so vzduchom, čím dochádza k zvýšeniu objemu a zníženiu prietoku).

Ďalšie tipy ako ušetriť nájdete v prvej časti série Úspora energie v domácnosti – 1. časť

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.