Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

České ministerstvo odobralo licenciu Komoditnej burze Profit

Ministerstvo vlani v septembri začalo s Komoditnou burzou Profit správne konanie kvôli porušeniu zákona až v 20 prípadoch. Odvtedy táto komoditná burza prakticky prestala fungovať a rozhodnutie o odňatí licencie jej vedenie nezaskočilo. „Výsledok správneho konania nás neprekvapil. Od jeho začatia bolo zrejmé, že ministerstvo sa intenzívne snažilo, aby sa úspešne dotiahlo do konca,“ povedal denníku predseda burzovej komory Profitu Ondřej Grohar. Zakladatelia burzy, ktorá je momentálne v likvidácii, zvažujú, že rozhodnutie napadnú na súde.

Podľa denníku E15 je pravdepdoobné, že odobratie licenie onedlho postihne aj Komoditnú burzu Praha. O jej osude teraz rokuje rozkladová komisia poľnohospodárstva, ale výhrady boli podobné ako v prípade Profitu, takže sa dá očákávať rovnaký výsledok.

Komoditné burzy sú pre verejné inštitúcie plnohodnotnoui náhradou klasického výberového konania pre nákup formou verejnej zákazky. Podľa ministerstva priemyslu nie je podstatné, koľko ich na trhu pôsobí. „Existenciou hoci aj jednej kmoditnej burzy je zaručená existencia konkurenčného prostredia. Nie je podstatný počet búrz, ale dostatok stretávajúceho sa dopytu a ponuky,“ povedal Pavel Kavina, riaditeľ odboru surovinovej a energetickej bezpečnosti, ktorá na činnosť komoditných búrz dohliada.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.