Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. januára 2014 Ostatné od Energia.skTASR

EÚ chystá akčný plán na podporu rozvoja oceánskej energetiky

Eurokomisárka pre námorné záležitosti a rybárstvo Maria Damanakiová spolu s komisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom v rámci spoločného vystúpenia uviedli, že ústredným prvkom akčného plánu bude vytvorenie Fóra pre energiu oceánov, v ktorom sa združia zainteresované strany s cieľom vybudovať potrebné kapacity a podporiť spoluprácu.

Akčný plán by mal napomáhať rozvoju novovznikajúceho odvetvia „modrej energie“ a nasmerovať ho k úplnej industrializácii. Pojem energia oceánov sa vzťahuje na všetky technológie získavania obnoviteľnej energie z morí a oceánov okrem technológií veternej energie na mori. Ich využívanie by prispelo k „dekarbonizácii“ hospodárstva EÚ a Európe by poskytlo bezpečnú a spoľahlivú energiu z obnoviteľných zdrojov.

„Moria a oceány ako základné piliere stratégie modrého rastu majú potenciál generovať obrovský hospodársky rast a pracovné miesta. Tým, že pomôžeme odvetviu oceánskej energetiky plne sa rozvinúť, môžeme naplniť tento potenciál pomocou inovácií a zabezpečiť pre Európu čistú energiu z obnoviteľných zdrojov,“ konštatovala Damanakiová.

Komisár Oettinger spresnil, že cieľom tohto oznámenia je prispieť k podpore technických inovácií a dosiahnutiu cieľov stratégie Európa 2020. Rozvoj širokého portfólia obnoviteľných zdrojov energie, vrátane energie oceánov, podľa neho uľahčí ich integráciu do existujúceho európskeho energetického systému.

EK zdôraznila, že zásoby energie oceánov, ktoré sú celosvetovo k dispozícii, presahujú naše súčasné i predpokladané budúce energetické potreby. Mohli by sa využívať mnohými spôsobmi, napríklad prostredníctvom energie vĺn a slapovej energie.

Využívanie energie oceánov by posunulo EÚ ďalej na ceste k nízkouhlíkovému hospodárstvu a tým, že by sa v jeho dôsledku znížila závislosť EÚ od fosílnych palív, by prispelo k zvýšeniu energetickej bezpečnosti. Navyše, energia oceánov by mohla prispievať k vyvažovaniu výstupov z ostatných obnoviteľných zdrojov energie, ako sú veterná a slnečná energia, s cieľom zabezpečiť plynulosť celkovej dodávky energie z obnoviteľných zdrojov do rozvodnej siete. Okrem toho má energia oceánov potenciál vytvárať nové vysokokvalitné pracovné miesta, najmä v európskych pobrežných oblastiach, ktoré často trpia vysokou nezamestnanosťou.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.