Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Fondazione Enel a Svimez partneri pri rozvoji energetickej efektívnosti a obnoviteľných zdrojov v južnom Taliansku

Fondazione Centro Studi Enel a Svimez, združenie pre priemyslový rozvoj južného Talianska,  podpísali v piatok 17.1 2014 dohodu o realizovaní a presadzovaní projektov, ktoré podporujú rozvoj obnoviteľnej energie a prijatie postupov energetickej efektívnosti.  Na základe tejto dvojročnej dohody, ktorú podpísal Gianluca Comin, člen výkonnej rady spoločnosti Fondazione Centro Studi Enel, a Adriano Giannola, predseda združenia Svimez, je každá zmluvná strana zaviazaná poskytnúť programu pôžičku 100 tisíc eur. Tieto financie budú počas projektu poskytované rovnakým dielom. Program môže získať financie aj od externých subjektov.

Účelom tejto dohody je podporovať projekt „Obnoviteľné zdroje a energetická efektívnosť pre budúcnosť južného Talianska“ mapovaním finančných, energetických a environmentálnych vplyvov opatrení na šetrenie energie a využívanie technológií na výrobu zelenej energie. Pri presadzovaní tohto projektu sa spoločnosti Fondazione Enel a Svimez budú snažiť poskytnúť regionálnym, národným a európskym politickým činiteľom užitočný nástroj pri realizovaní programov rozvoja južného Talianska. Podpísaním dohody zdôrazňujú tieto dve spoločnosti poslanie, že energetická efektívnosť a obnoviteľná energia patria medzi najdôležitejšie hnacie prvky pri urýchľovaní rozvoja južného Talianska a celého štátu.

Projekt „Obnoviteľná energia a energetická efektívnosť pre budúcnosť južného Talianska“ sa bude realizovať v dvoch etapách, pričom každá z nich bude trvať jeden rok. Prvá zahŕňa mapovanie potenciálu primárnych energetických zdrojov a teoretické úspory na základe dostupných technológií – jednak starších technológií, ako aj tých, ktoré by sa mohli podporovať stimulmi; na to nadväzuje definovanie geografických, legislatívnych, inštitucionálnych/kultúrnych a infraštrukturálnych bariér, ktoré bránia rozvoju opatrení na podporu efektívnosti a využívaniu obnoviteľných energetických zdrojov. Nasledovať bude analýza regionálnej ekonomickej štruktúry a environmentálnych vplyvov zúčastnených výrobných reťazcov. Prvá etapa sa ukončí vypracovaním príležitostí klasifikovania vhodného prostredia pre intervenciu na základe potenciálu energetických zdrojov a technológií v rozličných geografických oblastiach a pre rozličné výrobné reťazce.

Druhá etapa analýzy zahŕňa podrobnejšiu štúdiu potenciálu istých vybraných technológií na výrobu elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov a aplikovanie nástrojov na zlepšenie energetickej efektívnosti v rámci konkrétnych výrobných reťazcov z ekonomického pohľadu, ako aj z pohľadu využívania energie. Táto analýza sa bude zakladať na návrhu SVIMEZ z roku 2012 pre teritoriálne logistické reťazce, pokiaľ ide o potenciál južného Talianska ako logistického prepojenia Európy so stredomorskou základňou.

Zdroj: Slovenské elektrárne

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.