Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. januára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

EK chce zjednotiť pravidlá pre bridlicový plyn

Európska komisia (EK) chce zjednotiť pravidlá v oblasti ochrany životného prostredia a zdravia pri ťažbe plynu z bridlíc v členských štátoch Európskej únie. Informovala o tom v piatok agentúra AFP. Súhrnný dokument o energetickej politike a boji proti klimatickým zmenám na obdobie do roku 2030 má komisia zverejniť v stredu. Plán poukazuje na dôležitosť energetickej revolúcie vďaka novým metódam ťažby plynu z bridlíc, konštatuje však, že environmentálne riziká sú vyššie než v prípade konvenčných metód. Štáty 28-člennej únie by mali pred schválením konkrétnych projektov dôsledne vyhodnotiť riziká s dôrazom na ochranu iných prírodných zdrojov a kvality dodávok vody. Verejnosť má tiež nárok na transparentné informácie, ktoré majú byť dostupné pre každé jednotlivé ložisko, tvrdí EK.

Plyn z bridlíc patrí k nekonvenčným zdrojom plynu. Pri jeho ťažbe hydraulickým štiepením sa do hlbokých vrtov natlačí zmes vody, piesku a chemikálií. Vysokým tlakom sa bridlica rozbije a z jej pórov sa vytiahne plyn. Kritici tejto metódy tvrdia, že znečisťuje pitnú vodu a zvyšuje riziko zemetrasenia, stúpenci naopak poukazujú na príklad USA, kde rozmach ťažby bridlicového plynu prudko znížil energetické náklady firiem.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.