Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. januára 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Gazprom zvýšil vývoz plynu do Európy v roku 2013 o 16 % na takmer 163 mld. m3

Predbežné údaje Gazpromu ukázali, že vývoz plynu do „vzdialeného zahraničia,“ ktoré zahŕňa Európu a Turecko, no nie krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, dosiahol v minulom roku 162,7 miliardy m3. Oproti roku 2012 to predstavuje rast o 16 %. Celková produkcia dosiahla 487,4 miliardy m3, čo je o 400 mil. m3 viac.

„Gazprom v plnej miere uspokojil rastúci dopyt po plyne v Európe,“ uviedol výkonný riaditeľ ruskej spoločnosti Alexej Miller, pričom dodal, že dopyt po ruskom plyne rastie aj na začiatku tohto roka. Zároveň uviedol, že súčasná produkčná kapacita umožňuje Gazpromu ťažiť ročne až okolo 617 miliárd m3 plynu.

Po slabšom roku 2012 sa dodávky plynu od Gazpromu do Európy opätovne zvýšili na jednej strane v dôsledku tuhšej a dlhšie trvajúcej zimy, na druhej strane aj pre pokles dovozu plynu z krajín ako Alžírsko, Líbya, Nigéria, Nórsko či Katar.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.