Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. januára 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Orbán navštívi Putina, očakáva sa dohoda na reaktoroch

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v utorok v Moskve stretne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, s ktorým budú diskutovať na tému jadrovej energetiky. Podľa sobotňajších informácií maďarských médií by malo dôjsť k podpisu dohody o vybudovaní ďalších dvoch blokov v elektrárni Paks, o ktorej rozšírenie má Budapešť eminentný záujem. Zákazku by mala dostať ruská štátna firma Rosatom. Podľa maďarských médií by si to malo vyžiadať investíciu v prepočte 13,5 miliardy eur, čo by bol jasne najväčší projekt v Maďarsku od pádu komunizmu.

Kremeľ vo svojom pondelňajšom vyjadrení uvádza, že takmer 40 percent spotrebovanej elektrickej energie v Maďarsku zabezpečuje Paks, ktorá vznikla v spolupráci s ruskými odborníkmi. Momentálne v nej fungujú štyri Rusmi vyrobené reaktory. Kancelária ruského prezidenta zároveň podotkla, že 75 percent spotreby zemného plynu a 80 percent spotrebovanej ropy v Maďarsku prichádza z Ruska.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.