Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. januára 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

V Mochovciach vybudujú nový sklad vyhoretého jadrového paliva

V areáli Slovenských elektrární v Mochovciach vznikne nový sklad vyhoretého jadrového paliva z prevádzky reaktorov atómovej elektráreň Mochovce a Jaslovské Bohunice. Dôvodom výstavby je eliminácia potreby transportov. „Výstavbou skladovacieho zariadenia v lokalite Mochovce sa minimalizuje potreba transportov vyhoreného jadrového paliva z atómovej elektrárne Mochovce na inú lokalitu.  Tým sa významne zníži riziko nepredvídaných situácií súvisiacich s prepravou vyhoretého jadrového paliva, ako aj neistota z akceptovania transportov verejnosťou,“ uvádzajú Slovenské elektrárne vo svojom investičnom zámere, ktorý predložili na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). V súčasnosti sa palivo prepravuje do mokrého skladu vyhoretého jadrového paliva v Jaslovských Bohuniciach.

Nový sklad vyrastie na ploche medzi chladiacimi vežami tretieho a štvrtého mochoveckého bloku a čerpacou stanicou cirkulačnej chladiacej vody. Kapacita skladu vyhoretého jadrového paliva bude 21.200 vyhoretých palivových kaziet.

Spoločnosť v návrhu uvažuje aj o nulovom variante, kedy sa zachová súčasný stav a nedôjde k vybudovaniu žiadneho skladu vyhoretého paliva. „Akonáhle dôjde k zaplneniu bazénov skladovania pri reaktore, budú musieť byť príslušné bloky elektrárne odstavené, pretože v bazénoch nebude miesto pre ďalšie vyhoreté palivo,“ uvádza spoločnosť. Tento stav je však podľa predkladateľa návrhu neudržateľný. S možnosťou transportu vyhoretého jadrového paliva na inú lokalitu spoločnosť neuvažuje, nakoľko mokrý sklad v Jaslovských Bohuniciach by kapacitne postačoval len do roku 2021. „Zámer je v súlade so súčasnou medzinárodnou praxou v jadrovej energetike, ktorá presadzuje budovanie skladov vyhoretého jadrového paliva v areáloch jadrových elektrární, resp. v ich blízkosti, čím sa eliminuje alebo minimalizuje potreba transportov,“ konštatuje spoločnosť v zámere.

Predpokladané náklady na výstavbu skladu odhaduje predkladateľ návrhu do maximálnej výšky 193,5 mil. eur pri mokrom sklade. V prípade alternatívy so suchým skladom sú prognózované maximálne náklady vo výške 82,5 mil. eur. Ak by k výstavbe nedošlo, vznikli by straty a „negatívne ekonomické dopady by pocítila nielen väčšina odvetví hospodárstva, ale aj obyvateľstvo,“ dodáva investor.

Predpokladaný termín začatia výstavby je určený na rok 2016, ukončenie sa predpokladá o dva roky neskôr. S prevádzkou chce spoločnosť začať už v roku 2019. Skladovanie paliva z reaktorov bude možné po dobu 60 rokov s možnosťou predĺženia na 100 rokov.

(c) energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.