Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
tepláreň-TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Tepláreň. Foto: TASR/Henrich Mišovič
9. januára 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Vláda schválila novelu zákona o tepelnej energetike

Návrh novely zákona o tepelnej energetike, ktorého predkladateľom je Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR), v stredu (8.1.) schválila vláda Slovenskej republiky. Výrobcovia tepla spolu s odberateľmi sa tak musia pripraviť na nové pravidlá. Prijatá legislatíva transponuje aj niektoré ustanovenia smernice EÚ o energetickej efektívnosti (27/2012/EU), ktorú musia členovia EÚ prijať najneskôr do júna 2014.

Novela zákona presne definuje viaceré typy zdrojov tepla.  Hovorí o tom, aké podmienky musí spĺňať  domový zdroj tepla, zdroj tepla obsluhujúci viaceré budovy, ako aj systém centrálneho zásobovania teplom. Novelizovaný zákon definuje termín koncový odberateľ, spresňujú sa aj pravidlá pre výkon funkcie zodpovedného zástupcu.

Meracie zariadenia povinné do konca 2016

Z novely zákona vyplýva tiež povinnosť zavádzania individuálnych meradiel tepla v budovách. Konečný spotrebiteľ je povinný inštalovať si takéto zariadenie alebo pomerový rozdeľovač tepla na vlastné náklady a to najneskôr do 31. decembra 2016. Z dôvodu implementácie smernice o energetickej efektívnosti tak musia urobiť aj tí spotrebitelia, ktorí bývajú v budove s centrálnym vykurovaním. Rezort hospodárstva si od nákladnej montáže meracích zariadení sľubuje zvýšenie efektívnosti, ktorá by sa v konečnom dôsledku mala odraziť v nižších nákladoch na teplo pre konečných spotrebiteľov. 

Zákon stanovuje aj výnimku. Ako sa konštatuje v prijatom dokumente, povinnosť inštalácie meracieho zariadenia nevzniká, ak celková plocha budovy je menšia ako 500 metrov štvorcových.

Efektívnejšia ochrana účinného CZT

Rezort hospodárstva chce novelou chrániť centrálne vykurovanie. Novela zákona vymedzuje podmienky, ktoré musia byť splnené pri výstavbe sústavy tepelných zariadení tak, aby sa nepriaznivo neovplyvnili už existujúce systémy centrálneho zásobovania teplom (CZT). 

Rezort hospodárstva tak pri povoľovaní výstavby tepelného zariadenia s celkovým tepelným inštalovaným výkonom 10 MW a viac musí posudzovať aj možné dopady na hospodárnosť a energetickú efektívnosť dotknutých sústav CZT na danom území. MH SR nevydá takéto osvedčenie v prípade, že sa preukázateľne zníži odber tepla z existujúceho CZT, zhorší sa vplyv na životného prostredie alebo sa zvýši cena tepla pre koncových spotrebiteľov.

Teplo a obnoviteľné zdroje energie

Nové pravidlá v teplárenstve spresňujú podmienky pri prednostnom odbere tepla vyrábaného z obnoviteľných zdrojov energie. Držiteľ povolenia na rozvod tepla je povinný za regulátorom schválenú cenu odoberať teplo aj od takého producenta, ktorý vyrába teplo z obnoviteľných zdrojov alebo vysoko účinnou kombinovanou výrobou elektriny a tepla. Platí to však iba v tom prípade, ak sa takýmto odberom nezhorší energetická efektívnosť existujúceho zariadenia, ako aj technické podmienky odberu.

Aj tu zákon stanovuje výnimku. Z tejto povinnosti budú vyňaté novopostavené budovy, ktorých maximálna ročná potreba tepla predstavuje 30 MWh. Nová úprava tak zohľadňuje skutočnosť, že nové budovy sa budú musieť po novom stavať ako nízkoenergetické budovy a využívaniu OZE sa nevyhnú.

V prípade dodávky špičkového tepla legislatíva vytvára možnosť stanovenia individuálnej ceny pre všetky typy odberných miest. Odberatelia využívajúci vlastné systémy na obstarávanie tepla, ktoré fungujú na obnoviteľné zdroje energie, môžu byť súčasne pripojení do systému CZT a odoberať časť tepla počas špičkových odberov centrálne. CZT môže pre takýchto spotrebiteľov  slúžiť ako poistka pri výpadku alebo poruche vlastnej technológie. „Súčasná priemerná jednotková cena tepla nie je dostatočnou hnacou silou pre realizáciu opatrení na úspory energie na strane výroby ani spotreby tepla,“ konštatuje sa v predkladacej správe MHSR.

Nová povinnosť pre samosprávy

Samosprávam prináša novela teplárenského zákona novú povinnosť s cieľom pravidelne hodnotiť využívanie potenciálu úspor energie pri výrobe a dodávke tepla.  Minimálne raz za päť rokov je obecné zastupiteľstvo povinné prerokovať aktualizovanú koncepciu rozvoja v oblasti tepelnej energetiky. Schválené časti koncepcie musí následne doplniť do územno-plánovacej dokumentácie danej obce alebo mesta. „Pre aktualizáciu takýchto koncepcií sa v rámci Európskych štrukturálnych a investičných fondov programového obdobia 2014-2020 pripravuje finančný mechanizmus,“ konštatuje ďalej rezort v schválenom materiáli. 

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.