Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. januára 2014 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Mesto Prešov sa pripojilo k programu ELENA

Grant na prípravu investičného programu Trvalo udržateľná energia v Prešovskom kraji dostanú samosprávy prostredníctvom Európskej investičnej banky. V prípade schválenia žiadosti bude kraj prijímateľom pomoci a obecné a mestské samosprávy partnermi projektu, ktorý bude trvať maximálne tri roky.

Prešovský primátor Pavel Hagyari uviedol, že mesto Prešov pristupuje k návrhu PSK, pretože program ELENA mu pomôže zvýšiť efektivitu v energetických zdrojoch, ušetriť prostriedky na elektrickú energiu a vykurovanie. „Umožní nám získať pomerne veľké množstvo peňazí z európskych zdrojov v kooperácii so samosprávnym krajom. Toto je perspektíva pre mesto, pretože nielen budeme vďaka projektu šetriť peniaze, ale tiež zlepšíme životné prostredie v meste,” povedal Hagyari.

Prešovský samosprávny kraj sa uchádza o grant 2,9 mil. eur, pričom plánované spolufinancovanie bude 290 tis. eur, čo zodpovedá desiatich percentám. Na participácii projektu sa budú pomernou časťou podieľať kraj a zapojené samosprávy. Pre mesto Prešov pripadne 290 tis. eur, pričom prešovská radnica sa bude spolupodieľať na nákladoch sumou 29 tis. eur, peniaze sú rozvrhnuté na tri roky.

Program spustila Európska komisia v roku 2008. Jeho cieľom je zapojiť miestne samosprávy členských krajín do rozvoja a implementácie energetickej politiky Európskej únie. Cieľom EÚ je do roku 2020 zvýšiť energetickú efektívnosť, zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie a znížiť emisie.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.