Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
31. decembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Americké domácnosti spotrebovali najmenej elektriny od roku 2001

Na začiatku 21. storočia, keď začali rásť ceny energií, prijali štáty prísnejšie stavebné zákony a donútili staviteľov lepšie utesniť domy, aby teplo alebo vzduch z klimatizácie neunikali von tak rýchlo. Klesli aj ceny izolovaných okien a ďalších stavebných technológií a kríza prispela k podpore financovania programov pre zlepšenie bývania. To všetko pomohlo znížiť spotrebu energie v nových i starších domoch.

V dôsledku sprísnenia energetických štandardov sú oveľa menej náročné na spotrebu energie veľké domáce spotrebiče ako chladničky a klimatizácie. Spotreba bežnej klimatizácie sa oproti roku 2001 znížila o 20 %. Televízor s technológiu LED a uhlopriečkou 40 palcov spotrebuje 80 % menej elektriny než porovnateľný televízor v nedávnej minulosti s klasickou obrazovkou na báze katódovej trubice. Podobne je to aj s osvetlením, kde klasické žiarovky nahradili úsporné fluoroscentné žiarovky alebo LED diódy.

Na druhej strane pokles spotreby brzdí rast počtu prístrojov v domácnostiach, upozornila AP. Digitálne videorekordéry bežia celý deň, v domácnostiach je obvykle viac než jedna televízia a v domoch je bežne centrálna klimatizácia, ktorú ľudia využívajú oveľa viac.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.