Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
20. decembra 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skSITA

Brusel očakáva skoré vyriešenie sporu s Berlínom

Európska komisia začala v stredu vyšetrovať Nemecko pre úľavy, ktoré poskytuje energeticky náročným podnikom pri platení príspevkov na obnoviteľné zdroje. Nemecko výrobcom energie z obnoviteľných zdrojov poskytuje štedré dotácie, čo viedlo k rozmachu tohto sektora v krajine, predovšetkým v oblasti fotovoltaiky. Cieľom je dosiahnuť, aby v roku 2030 polovica vyrobeného prúdu pochádzala z obnoviteľných zdrojov. Náklady energetickej transformácie platia spotrebitelia vo forme poplatkov zahrnutých do cien elektriny. Stovky firiem s energeticky náročnou výrobou však majú z platenia ekologickej prirážky úľavy. To podľa komisie vyvoláva podozrenie, že Berlín zvýhodňuje vybrané firmy, čo by znamenalo porušenie pravidiel hospodárskej súťaže na spoločnom trhu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v reakcii na oznámenie komisie uviedla, že jej vláda trvá na podpore konkurencieschopnosti svojich podnikov. Berlín dá partnerom v EÚ „najavo, že Európa nebude silnejšia, keď ohrozí pracovné miesta v Nemecku“, zdôraznila kancelárka v nemeckom parlamente.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.