Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. decembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Brusel preveruje Nemecko za výnimku z prirážky na rozvoj zelenej energie

Až približne 2000 nemeckých podnikov s vysokou spotrebou energie, vrátane chemických a oceliarskych firiem ako BASF a ThyssenKrupp, nemusí platiť prirážku na podporu obnoviteľných zdrojov. Európska komisia preto začala preverovať, či táto výnimka je v súlade s pravidlami o hospodárskej súťaži. V prípade, že zistí opak, firmy budú musieť sumu, ktorú ušetrili, doplatiť.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová na pôde nemeckého parlamentu dnes uviedla, že Nemecko si chce udržať postavenie vplyvného priemyselného centra a výnimku nevidí ako problém pre konkurenčné prostredie. „Ak sú v Európe krajiny, kde je elektrická energia pre podniky lacnejšia než v Nemecku, neviem, ako by sme mohli konkurenčné prostredie poškodzovať,“ povedala Merkelová a zároveň upozornila, že „Európa sa nestane silnejšou, ak sa ohrozia pracovné miesta v Nemecku“.

Na vyšetrovanie zo strany EK zareagovali aj firmy s vysokou spotrebou energie. Napríklad Peter Willbrandt, šéf nemeckej firmy Aurubis pôsobiacej v hutníckom sektore, upozornil, že spoločnosť by mohla v budúcnosti prehodnotiť svoje investície v Nemecku.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.