Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. decembra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Bratislavská teplárenská bude vyrábať teplo pre východnú časť Bratislavy len vo vlastnej réžii

„Rokovania prebiehali počas celého roka 2013. Sme presvedčení, že sme ponúkali podmienky, za ktorých by naša spolupráca s BAT bola prínosom pre konečného spotrebiteľa. Vedenie BAT sa však rozhodlo samo zabezpečovať teplo pre východ Bratislavy,“ povedal generálny riaditeľ PPC Jozef Sekerka.

PPC v rokoch 2007 až 2013 uplatňovalo nižšiu ako maximálnu cenu, ktorú stanovuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Konečným spotrebiteľom tak ušetrilo za uvedené obdobie viac ako 30 miliónov eur. V súčasnosti platná zmluva medzi PPC a BAT bola uzatvorená v auguste 2006 a jej platnosť sa končí 31. decembra 2013.

„Spoločnosť BAT môže ubezpečiť svojich odberateľov, že nepríde k zvýšeniu cien tepla,“ uviedla v reakcii na informácie PPC hovorkyňa BAT Jarmila Galandáková. Vedenie spoločnosti podľa nej už na jar 2013 iniciovalo rokovania, čo sa týka zmeny podmienok zmluvy o odbere a dodávkach tepla z PPC. Do konca roka 2013 sa strany nedohodli na vzájomne korektných obchodných podmienkach.

Prioritným a zásadným cieľom BAT je podľa nej spoľahlivo dodávať teplo odberateľom a dlhodobo udržať a nezvyšovať ceny tepla, čo sa v novonavrhovaných podmienkach spoločnosti PPC nedalo zabezpečiť. „Z tohto dôvodu sa BAT rozhodla zabezpečovať dodávky tepla z vlastných zdrojov a za nezmenenú cenu pre rok 2014.“

Nevýhodnosť zmluvného vzťahu s PPC spočívala podľa hovorkyne hlavne vo vzťahu ku konečným spotrebiteľom, a to predovšetkým v zmluvne stanovených minimálnych množstvách odberu tepla. Zmluva zaväzovala BAT k ročnému odberu tepla v množstve 2.600.000 GJ.

„Vzhľadom na klimatické podmienky a úsporné opatrenia spotrebiteľov BAT musela platiť značné pokuty za neodber tepla, čo malo vplyv na celkovú efektívnosť a ekonomiku spoločnosti. BAT bola taktiež na základe platnej zmluvy nútená utlmovať vlastné zdroje – vyrábať menej tepla vo vlastných zariadeniach, a tak často plnila iba funkciu záložného zdroja v prípade výpadkov PPC,“ upozornila Galandáková.

PPC Power je súčasťou holdingovej spoločnosti PPC Energy Group. Vznikla na konci roku 2007 a jej cieľom je zabezpečovať komplexné služby pre energetický sektor. PPC Power prevádzkuje 218 MW kogeneračný zdroj (bývalý paroplynový cyklus PPC). PPC Energy Group v roku 2012 dosiahla tržby vo výške 129 miliónov eur. Jediným vlastníkom holdingu PPC je investičná skupina Penta.

Bratislavská teplárenská, a. s., už desaťročia zásobuje teplom a teplou vodou mestské časti mesta Bratislavy, a to Dúbravku, Karlovu Ves, Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov. Mestské časti Staré Mesto, Nové Mesto a Ružinov sú zásobované teplom z teplárne, ktorá sa nachádza na Turbínovej ulici.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.