Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. decembra 2013 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovenskí výrobcovia biopalív vítajú rozhodnutie ministrov EÚ

Podľa návrhu by sa upravil maximálny podiel primiešania biopalív na výšku 7 % a zaviedli by sa niektoré ďalšie prechodné opatrenia pre výrobu. Členské štáty sa však nezhodli ani na týchto kompromisných siedmich percentách. Združenie pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB) uvítalo výsledok hlasovania Rady EÚ. Podľa slovenských výrobcov to len potvrdzuje, že diskusia o biopalivách nie je ukončená a predčasné rozhodnutia môžu viac uškodiť než pomôcť.

„Príliš predčasné a radikálne zmeny môžu narušiť energetickú dostatočnosť a stabilitu regulačného rámca v odvetví, ktoré v čase krízy zamestnáva vyše 1 500 ľudí, vykazuje rast a pomáha životnému prostrediu,“ povedal predseda výboru ZVVB Róbert Spišák. Slovenskí výrobcovia biopalív sa zmenám v zastúpení biopalivovej zložky nebránia. Podľa nich je ideálne ponechať do roku 2020 v palive minimálne 8 % biopalív prvej generácie a zvyšné 2 % vyčleniť biopalivám druhej generácie, ktoré sú zatiaľ v štádiu vývoja.

Biopalivá nachádzajú v najväčšej miere uplatnenie v doprave primiešavaním do fosílnych palív. Ich obsah v benzíne a nafte na Slovensku v súčasnosti predstavuje 4 % objemu energie. Európska únia chce do roku 2020 zvýšiť obsah biopalivovej zložky v objeme spotrebovaných motorových palív na 10 %. V súčasnosti sa vyrábajú biopalivá najmä z kukurice, repky olejnej, obilnín, sóje, či repy. Ide o biopalivá prvej generácie. Podľa nového návrhu Európskej komisie by mali firmy myslieť už aj na biopalivá druhej generácie. Vyrábať by sa mali z dreva, odpadu z lesa, lístia, kôry, zo slamy, z odpadových rastlinných olejov, či z biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu.

Do biopalivového odvetvia na Slovensku sa zatiaľ preinvestovalo 140 miliónov eur. Ročne sa na Slovensku vyprodukuje 130 tisíc metrov kubických bioetanolu a 100 tisíc ton biodieselu. Slovenský biopalivový priemysel sa radí na popredné miesta medzi novými členskými štátmi EÚ.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.