Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
3. decembra 2013 Obnoviteľné zdroje OZE od Energia.skTASR

Sankčné clo na časť čínskych vývozcov solárnych panelov sa predlžuje

Sankčné clo sa bude vyrubovať od 6. decembra aj naďalej na solárne panely, ktoré sú z pohľadu EÚ podozrivo lacné.

V auguste 2013 sa Brusel a Peking dohodli na minimálnych cenách panelov a množstve ich dovozu do spoločenstva. Komisia teraz uviedla, že clá spolu s dohodami s Pekingom by mali zastaviť nepretržitý pokles cien solárnych panelov v Európe.

EK pred časom zasiahla, lebo sa časť európskeho solárneho sektora sťažovala na čínsku dumpingovú konkurenciu. Podnikatelia varovali, že na kontinente dôjde k ďalšej strate pracovných miest. Komisia dala sťažnosti preveriť a zistilo sa, že čínske firmy v dôsledku štátnej podpory predávajú svoju produkciu hlboko pod výrobné ceny. Preto začiatkom júna tohto roku rozhodla o colnom postihu čínskych výrobcov solárnych panelov. Teraz mohla opatrenie zrušiť alebo ho modifikovať na novú situáciu.

Minulý týždeň rozhodla EK aj o zavedení 6-mesačného predbežného sankčné cla na samostatne predávané špeciálne čínske sklo na solárne panely. Uprostred jari sa potom rozhodne, či sa platnosť opatrenia predĺži na dva roky.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.