Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. novembra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Premiér víta rozhodnutie ÚRSO o cene plynu pre domácnosti na rok 2014

„Stalo sa to, čo sme chceli a na čom sme trvali. My sme doslova a do písmena prinútili SPP (Slovenský plynárenský priemysel, pozn. TASR), aby podal nulový návrh na cenu plynu, pokiaľ ide o rok 2014. Nemá teda dôjsť k zvýšeniu cien plynu pre domácnosti v roku 2014. Úrad to potvrdil, dokonca došlo k zanedbateľnému zníženiu ceny,“ uviedol premiér v reakcii na dnes zverejnený verdikt ÚRSO.

„Fakt je ten, že sme splnili svoj sľub v tom, že budeme podporovať veľmi silnú regulačnú politiku. Táto regulačná politika umožňuje chrániť domácnosti pred nezmyselným zvyšovaním cien plynu,“ zdôraznil.

„Uvedomme si, že keby sa SPP správal v tejto veci absolútne trhovo a nás by ignoroval, tak by ponúkli zvýšenie ceny plynu pre domácnosti o 25 %, ale je nula. V roku 2014 bude cena plynu pre domácnosti rovnaká ako v roku 2013. Splnili sme svoj sľub, že budeme brániť zdražovaniu v oblasti energií,“ podčiarkol Fico.

Predseda vlády SR rovnako víta správu, že cena elektriny pre domácnosti „ide dole o 6 % alebo 7 %“. „Rovnako vítam, že pre podnikateľský sektor cena elektriny klesne ešte významnejšie. Myslím si, že toto je jeden z ďalších úspechov vlády, ktorá vždy tvrdila, že v oblasti cien energií musí byť mimoriadne aktívna. A toto je výsledok našej aktivity,“ dodal premiér.

Predseda ÚRSO Jozef Holjenčík dnes na brífingu informoval, že cena plynu za dodávku pre domácnosti v budúcom roku v priemere medziročne klesne 0,23 %. „Okrem menšej zmeny koncových cien za dodávku plynu pre domácnosti prichádza aj k zmene variabilnej sadzby maximálnych cien za dodávku plynu malým podnikom. Priemerné ceny za dodávku plynu malým podnikom v roku 2014 poklesnú o 6,53 %,“ spresnil šéf regulačného úradu.

UPOZORNENIE:

TASR vydáva k správe zvukový záznam.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.