Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. novembra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Analytici: Dodávky plynu zo Slovenska budú pre Ukrajinu len kvapkou v mori

Prevádzkovatelia plynovodov na Slovensku a Ukrajine by v najbližšom období mali podpísať dohodu, ktorá umožní Európskej únii dodávať zemný plyn cez územie SR na Ukrajinu s cieľom znížiť závislosť krajiny od dovozu suroviny z Ruska. No podľa analytikov tento plyn, ktorý Kyjev získa prostredníctvom reverzného toku, bude len kvapkou v mori v porovnaní s tým, čo Ukrajina ročne spotrebuje. Jej ročná spotreba plynu dosahuje asi 53 miliárd kubických metrov (m3).

„Z pohľadu objemu bude mať tento plyn v krátkodobom meradle len minimálny vplyv,“ povedal Graham Freedman, analytik v oblasti plynárenského sektora v spoločnosti Wood Mackenzie v Londýne. „Dodatočný zdroj je síce dobrá vec, no vzhľadom na obrovský ukrajinský trh ponúka veľmi obmedzenú podporu,“ dodal.

Ukrajina doviezla v minulom roku z Ruska približne 40 miliárd m3 plynu. Krajiny sa už niekoľkokrát dostali do sporu pre ceny za dodávky suroviny, čo viedlo aj k prerušeniu dodávok plynu na Ukrajinu. Najmä v roku 2009 to výrazne pocítili niektoré krajiny strednej Európy, ktoré zostali na určitý čas v zimných mesiacoch bez plynu. Situácia sa čiastočne skomplikovala aj v poslednom období, keď Gazprom upozornil, že Kyjev mu nezaplatil za už uskutočnené dodávky.

S cieľom získať plyn aj z iných zdrojov začala Ukrajina minulý rok čerpať komoditu vďaka reverznému toku z Maďarska a Poľska, no podľa expertov je to malý objem. „To, čo dostávajú z Poľska a Maďarska, je veľmi málo na celkové potreby krajiny,“ povedal Freedman. „Ani to, čo dostanú zo Slovenska, neurobí do ich trhu veľkú dieru,“ dodal.

Na druhej strane niektorí experti sa domnievajú, že aj keď objem takto dovezeného plynu (zatiaľ z Maďarska a Poľska) je malý, ide o politicky dôležitý krok voči Gazpromu, ktorý je v súčasnosti dominantným dodávateľom plynu na Ukrajinu. „Je to prvý medzník na ceste k zrušeniu závislosti od Gazpromu ako jediného dodávateľa plynu, aj keď plyn získaný prostredníctvom reverzného toku môže byť od Gazpromu, no opätovne predaný nemeckou RWE,“ povedala Anna Bulachová z Medzinárodného centra pre obranné štúdie v Estónsku.

Ani slovenská, ani ukrajinská strana sa zatiaľ k objemu dodávaného plynu nevyjadrili, no akékoľvek dodávky by v najbližšom období mali byť podľa všetkého reexportom ruského plynu z plynovodu Severný prúd, ktorý transportuje plyn z Ruska priamo do Nemecka popod Baltské more.

Akýkoľvek reverzný tok by nemal výraznejšie ovplyvniť ani ročnú kapacitu slovenského systému plynovodov v objeme 90 miliárd m3, ktorý je tak zhruba 15-násobne väčší, než je spotreba plynu na Slovensku.

„Faktom je, že Slovensko je práve tak závislé od ruského plynu ako Ukrajina,“ povedal Oliver Sanderson, analytik na trhu s plynom v Thomson Reuters Point Carbon. V budúcnosti vidí možnosť dodávok suroviny na Ukrajinu napríklad z ložísk bridlicového plynu v Poľsku. Podobne ako Freedman aj Sanderson v súvislosti s reverzným tokom plynu zo Slovenska uviedol, že jeho vplyv na ukrajinský trh s komoditou bude veľmi obmedzený.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.