Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. novembra 2013 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Cena WTI klesla, ale cena Brentu sa zvýšila

Irán a šesť kľúčových svetových veľmocí (USA, Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko a Čína) len s ťažkosťami prekonávajú názorové rozdiely na technické detaily jadrovej dohody. Spoločné rokovania zatiaľ nepriniesli žiadny výsledok. Irán pritom patrí medzi významných producentov ropy. Zmiernenie sankcií uvalených na Teherán v prípade, že sa dohodne s veľmocami na obmedzení jadrového programu, umožní Iránu vyvážať viac ropy, čo môže viesť k poklesu jej ceny.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v januári v piatok (22.11.) zlacnel o 60 centov a obchodovanie uzavrel pri cene 94,84 USD (70,16 eura). Tá je ale o 1 USD vyššia ako 93,84 USD na konci predchádzajúceho týždňa.

Januárový kontrakt ropnej zmesi Brent, naopak, zdražel o 97 centov na 111,05 USD za barel. Cena Brentu stúpla o 4 % od utorka 19. novembra, kedy sa začali rokovania o iránskom jadrovom programe, ktoré doteraz nepriniesli žiadnu dohodu.

(1 EUR = 1,3518 USD)

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.