Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. novembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Európska komisia schválila predaj akcií SSE českému EPH

Európska komisia (EK) odsúhlasila predaj 49-percentného balíka akcií distribučnej spoločnosti Stredoslovenská energetika (SSE). Predáva ich francúzsky akcionár Electricité de France (EDF) českej energetickej skupine Energetický a průmyslový holding (EPH). Česká spoločnosť by mala za tieto akcie zaplatiť približne 400 mil. eur. Štát si ponechá väčšinový podiel akcií vo výške 51 %.

Electricité de France a Energetický a průmyslový holding podpísali konečnú dohodu o predaji minoritného podielu vo výške 49 %, ktorý v spoločnosti Stredoslovenská energetika držala francúzska firma, koncom mája tohto roku. Vstup nového akcionára do spoločnosti schválilo valné zhromaždenie SSE začiatkom septembra tohto roka. S predajom akcií vyjadril v októbri nesúhlas nezaradený poslanec NR SR Daniel Lipšic. Podľa Lipšica mala vláda kúpiť minoritný podiel SSE prostredníctvom Slovenského plynárenského priemyslu. „V akcionárskej zmluve v SPP medzi štátom a EPH sa Slovenská republika zaviazala, že SPP kúpi všetky spoločnosti obchodujúce s plynom na Slovensku, ktoré budú na predaj. Jedinou podmienkou je, aby hrubý prevádzkový zisk takejto spoločnosti bol najmenej 15 mil. eur ročne,“ konštatoval Lipšic.

Rezort hospodárstva označil vtedy vyjadrenia nezaradeného poslanca za politické divadlo a absolútnu neznalosť problematiky. „Poslanec Lipšic zavádza verejnosť tým, že uvádza kombináciu faktov, ktoré sa chronologicky absolútne vylučujú. Za akcionársku zmluvu, kde štát stratil predkupné právo a nebola v zmluve právne zakotvená iná možnosť, zodpovedá práve aj poslanec Lipšic ako člen vlády, za ktorej sa podiel SSE predal zahraničnému investorovi,“ reagoval hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič. Štát by mal podľa Jurikoviča získať predkupné právo na akcie EPH po jeho nástupe do SSE.

Stredoslovenská energetika dodáva energiu pre takmer 712 tisíc zákazníkov. Okrem elektrickej energie dodáva svojim zákazníkom aj zemný plyn. Pôsobí najmä na strednom Slovensku, kde pôsobí už viac ako 85 rokov. Francúzsky investor Electricité de France kúpil 49-percentný podiel v SSE pred viac ako desiatimi rokmi za 158 mil. eur. Zvyšok akcií drží v rukách štát prostredníctvom Fondu národného majetku SR.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.