Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. novembra 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rusatom Overseas podpísal Memorandum o porozumení so Slovenskou technickou univerzitou

Podpis memoranda je ďalším logickým krokom v rozvoji spolupráce medzi slovenskými a ruskými odborníkmi z oblasti jadrovej energetiky. Memorandum položilo zmluvný základ pre upevnenie spolupráce medzi oboma partnermi v akademickej a vedeckej oblasti.

„Výskum v oblasti jadrovej energetiky má na Slovenskej technickej univerzite tradíciu. Zapájame sa do medzinárodných projektov a spolupráce, akou je napríklad aj dnes podpísané memorandum s Rusatom Overseas.  Aj táto spolupráca ukazuje, že vzdelávanie prepojené s výskumom je na Slovenskej technickej univerzite orientované na potreby praxe a má reálne výstupy. Verím, že spolupráca Fakulty elektrotechniky a informatiky s Rusatom Overseas pomôže ďalej zlepšiť kvalitu štúdia a prinesie nové financie pre výskumné projekty,“ Verím, že spolupráca našej univerzity, najmä Fakulty elektrotechniky a informatiky s Rusatom Overseas pomôže k ďalšiemu zvýšeniu úrovne štúdia a pri získavaní nových výskumných projektov,“ uviedol po podpise rektor STU Robert Redhammer.

Ako povedala po podpise memoranda riaditeľka zastúpenia spoločnosti Rusatom Overseas na Slovensku Denisa Voleková spolupráca slovenských a ruských vedeckých pracovníkov pokračuje od vzniku štúdijného odboru atómová fyzika na Slovensku. Chceme na tejto spolupráci stavať a pokračovať v nej najmä pokiaľ ide o prípravu najmladšej generácie. Preto v spolupráci s Ústavom jadrového a fyzikálneho inžinierstva FEI STU pripravujeme motivačné schémy pre študentov bakalárskeho stupňa štúdia. Verím, že podpis Memoranda pomôže ďalej upevniť vzťahy medzi vedeckými pracovníkmi a študentami na oboch stranách,“ povedala D. Voleková.

Slovensko a Rusko sú v oblasti jadrovej energetiky dlhodobými partnermi. Slovensko prevádzkuje 4 bloky reaktorov VVER s ruským dizajnom, ktoré vyrábajú viac ako polovicu elektrickej energie v krajine. Okrem toho Rusko dodáva jadrové palivo do všetkých slovenských reaktorov. Momentálne ROSATOM zvažuje možnosť vstupu do projektu výstavby nového zdroja v Jaslovských Bohuniciach formou odkúpenia podielov v spoločnosti JESS

Zdroj: Rusatom Overseas

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.