Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. novembra 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

Slovensko a Rusko môžu pokračovať v dlhoročnej úspešnej spolupráci v jadrovej energetike

Ako vo svojom úvodnom príhovore uviedla riaditeľka zastúpenia spoločnosti Rusatom Overseas na Slovensku Denisa Voleková, prínos slovenských odborníkov do rozvoja jadrovej energeriky, špeciálne do rozvoja technológie reaktorov VVER je v Rusku hodnotený veľmi vysoko. „Spolupráca odborníkov z jadrovej oblasti zo Slovenska a z Ruska trvá už vyše pol storočia. Počas tohoto obdobia bola spoločným úsilím vytvorená moderná technológia VVER, pomocou ktorej boli v rôznych častiach sveta vybudované spoľahlivé, bezpečné a nákladovo efektívne jadrové elektrárne. Táto spolupráca bola spoluprácou vyrovnaných partnerov a skúsenosti slovenských odborníkov z oblasti výstavby a prevádzkovania reaktorov na báze technológie VVER sa následne opakovane využívali pri blokoch v ďalších krajinách,“ povedala D. Voleková.

Rusatom Overseas vidí v oblasti jadrovej energetiky potenciál na dlhodobú spoluprácu so slovenskými spoločnosťami, ktoré by sa mohli stať súčasťou globálnej dodávateľskej siete ROSATOM. ”Aby bola spolupráca so slovenskými spoločnosťami na aktuálnych i budúcich projektoch užšia, ROSATOM otvoril svoje marketingové zastúpenie na Slovensku. Naša kancelária sa usiluje okrem iného aj o zapojenie slovenských spoločností do globálneho dodávateľského reťazca ROSATOMu pre projekty v Rusku i v ďalších krajinách,” dodala D. Voleková.

Aj z uvedeného dôvodu bol súčasťou 7. Kooperačnej burzy SARIO tzv. Lokalizačný seminár pre slovenské spoločnosti. Seminár bol zameraný na rôzne aspekty spolupráce v rámci výstavby nových projektov ROSATOM v Rusku i v ďalších krajinách. V súčasnosti ROSATOM implementuje projekty výstavby 28 blokov jadrových elektrární a do roku 2030 by malo obsahovať porfólio zahraničných objednávok až 80 blokov.

Ďalšou perspektívnou oblasťou  pre spoluprácu je oblasť nukleárnej medicíny. ROSATOM v súčasnosti vyvíja projekty na výrobu moderného zariadenia pre rádionuklidovú diagnostiku a terapiu, ako aj projekty na výstavbu high – tech radiačných centier. Ako povedal projektový manažér Rusatom Overseas Anton Ovchinnikov: „Protónová terapia je jednou z efektívnych moderných terapií, ktorá zachraňuje množstvo ľudských životov.“ Zároveň hovoril o radiačnom manažmente. Ako A. Ovchinnikov zdôraznil, dcérske spoločnosti ROSATOMu majú v oblasti radiačného manažmentu dlhoročné skúsenosti: „Ponúkame balík riešení v oblasti plánovania, výroby a predaja zariadení pre radiačný manažment.“ Aj v tejto oblasti vidí priestor pre spoluprácu slovenských a ruských firiem.

Slovensko a Rusko sú v oblasti jadrovej energetiky dlhodobými partnermi. Slovensko prevádzkuje 4 bloky reaktorov VVER s ruským dizajnom, ktoré vyrábajú viac ako polovicu elektrickej energie v krajine. Okrem toho Rusko dodáva jadrové palivo do všetkých slovenských reaktorov. Momentálne ROSATOM zvažuje možnosť vstupu do projektu výstavby nového zdroja v Jaslovských Bohuniciach formou odkúpenia podielov v spoločnosti JESS. 

Zdroj: Rusatom Overseas

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.