Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. novembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

ÚJD: Úrad neustále preveruje bezpečnosť prevádzky jadrových zariadení

„Na základe prvého preskúmania dokumentov môžeme predbežne konštatovať, že v jednom z uvedených dokumentov sú v rámci klasifikácie označené niektoré komponenty slovom „critical“. Omyl vznikol chybným výkladom slova „critical“, ktoré je v dokumente použité pre označenie častí zariadenia (potrubí), ktorým treba venovať zvláštnu pozornosť pri projektovaní. Musia byť navrhnuté tak, aby v prípade ich poškodenia neboli ohrozené zariadenia dôležité pre jadrovú bezpečnosť. Ide teda o fázu projektovania, a až finálne projekty sú predkladané ÚJD na posúdenie,“ ozrejmila Hosťovecká.

V ďalšom dokumente sa podľa nej opisuje kontrola zvarov pri montáži na jadrových zariadeniach. „Kontroly (v anglickom dokumente „inspections“) sú vykonávané revíznymi technikmi držiteľa povolenia, ktorí majú oprávnenie takéto skúšky vykonávať a je potrebné z takejto skúšky vykonať záznam. Z uvedeného textu vyplýva, že záznam, ktorý bol vykonaný, nespĺňal požiadavky legislatívy a bolo ho potrebné prepracovať. Je teda správne, že sa trvalo na tom, aby dokumentácia z kontroly zvarov bola upravená tak, aby bola v súlade s legislatívnymi požiadavkami,“ zdôraznila hovorkyňa ÚJD.

„Závery, ktoré skupina Anonymous vyvodzuje z uniknutých dokumentov, sú v priamom rozpore s reálnym obsahom týchto dokumentov. V súčasnosti analyzujeme, či tieto dokumenty sú autentické alebo s nimi bolo manipulované,“ uviedla v reakcii Jana Burdová, hovorkyňa spoločnosti Slovenské elektrárne (SE), ktorá je prevádzkovateľom elektrárne v Mochovciach.

Kvalita komponentov používaných pre dostavbu elektrárne, ktoré sa v správe spomínajú, podľa Burdovej podlieha prísnej kontrole a je testovaná podľa najprísnejších bezpečnostných štandardov. „Okrem toho kvalita vykonávaných prác na dostavbe elektrárne je neustále preverovaná, kontrolovaná a hodnotená nezávislými orgánmi na národnej a medzinárodnej úrovni – ÚJD, Národného inšpektorátu práce, Technickou inšpekciou a nezávislými tímami medzinárodných odborníkov pracujúcimi aj pre MAAE (Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu), ktorí kontrolovali dostavbu Mochoviec v apríli a septembri 2013,“ dodala Burdová.

Copyright © TASR 2013

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.