Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. novembra 2013 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Enel dokončil predaj podielu v ruskej firme SeverEnergia

Talianska energetická skupina Enel dokončila predaj svojho podielu v ruskom producentovi zemného plynu, spoločnosti SeverEnergia, za 1,8 mld. USD napriek nesúhlasu ďalších akcionárov. Kupujúcim je ruská štátna firma Rosnefť. Ide o súčasť plánu spoločnosti Enel predať do konca roku 2014 aktíva za 6 mld. eur. Získané prostriedky chce použiť na zníženie dlhu a udržanie svojho ratingu v investičnom pásme.

Dohoda rozhnevala Gennadija Timčenka, jedného z akcionárov spoločnosti SeverEnergia, ktorý je tiež spoluvlastníkom druhého najväčšieho producenta zemného plynu v Rusku, firmy Novatek. Timčenko tvrdí, že mal takisto záujem o podiel Enelu. „Bolo by pravdepodobne vhodné, keby sme rokovali s firmou Rosnefť pred tým, ako ohlásila svoje dohody s Talianmi,“ povedal Timčenko ešte minulý mesiac.

Očakáva sa, že SeverEnergia, ktorá je jedným z najväčších projektov s čiastočným zahraničným vlastníctvom v oblasti zemného plynu v Rusku, bude do roku 2017 produkovať 36 mld. kubických metrov plynu. Ide o spoločný podnik firiem Yamal Development a Arctic Russia BV. Yamal Development spolu vlastnia Gazprom Nefť a Novatek, zatiaľ čo Arctic Russia BV kontrolovali pred predajom podielu firme Rosnefť talianske Enel a Eni. Zdroje zo spoločností tvrdia, že Novatek a Gazprom Nefť sa zaujímajú tiež o podiel firmy Eni. Zdroje z bankového prostredia pre agentúru Reuters zase uviedli, že Eni uvažuje o predaji svojho podielu v SeverEnergia.

Spoločnosť Enel pôsobí aj na našom trhu. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Po ukončení privatizácie v apríli 2006 Enel S.p.A. kontroluje 66 % akcií spoločnosti a zvyšných 34 % vlastní Slovensko prostredníctvom Fondu národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva SR. Elektrárne prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Slovenské elektrárne sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Zdroj: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.