Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
13. novembra 2013 Jadrová energia od Energia.skSITA

Budovaná jadrová elektráreň v Mochovciach vraj vykazuje nedostatky

Uniknuté materiály vraj pochádzajú z e-mailovej komunikácie pracovníkov dvoch talianskych firiem, STF Controll a Ansaldo, ktoré sa podieľajú na dokončení atómovej elektrárne umiestnenej na juhu Slovenska. Hackeri tiež zverejnili odkazy na rozsiahle dokumenty v elektronickej podobe, ktoré sa im údajne podarilo zachytiť. V úvodnom komentári neznámi autori tvrdia, že reaktory v dokončovanom treťom a štvrtom bloku elektrárne stavali pracovníci, ktorí nemali potrebné znalosti ani patričnú dokumentáciu. Príslušné dokumenty od STF Controll boli navyše vraj skreslené tak, aby u oboch reaktorov zakryli mnoho problémov.

Zatiaľ nie je známe, či zverejnené informácie o údajných problémoch pri dostavbe elektrárne sú pravdivé. Ich pravosť sa pokúša overiť ekologická organizácia Greenpeace, ktorá dlhodobo vystupuje proti elektrárni v Mochovciach. „Preverujeme a analyzujeme informácie z dokumentov,“ uviedla hovorkyňa Greenpeace Lucia Szabová.

Elektráreň v Mochovciach dokončuje najväčší slovenský výrobca elektriny, spoločnosť Slovenské elektrárne, člen skupiny Enel. Pôvodne sa počítalo s tým, že tretí a štvrtý blok elektrárne budú hotové vlani, respektíve tento rok. Z dostupných informácií však vyplýva, že sa tak stane až v rokoch 2014 a 2015. Oneskorenie Enel zdôvodnil okrem iného aj dodatočnými opatreniami na zvýšenie bezpečnosti elektrárne, ktorých potreba vyplynula zo záťažových testov.

Stanovisko Slovenských elektrární

„Závery vyvodzované z uniknutých dokumentov sú v priamom rozpore s reálnym obsahom týchto  dokumentov,“ uviedla spoločnosť Slovenské elektrárne, a.s. vo svojom stanovisku pre portál energia.sk.

„V súčasnosti analyzujeme, či tieto dokumenty sú autentické alebo s nimi bolo manipulované. Avšak, kvalita komponentov používaných pre dostavbu elektrárne, ktoré spomínajú, podlieha prísnej kontrole a je testovaná podľa najprísnejších bezpečnostných štandardov,“ uvádza sa ďalej v stanovisku.

„Okrem toho, kvalita vykonávaných prác na dostavbe elektrárne je  neustále preverovaná a kontrolovaná nezávislými orgánmi na národnej a medzinárodnej úrovni. Úrad jadrového dozoru SR  je na lokalite zastúpený tímom lokalitných inšpektorov a nepretržite hodnotí  dodržiavanie bezpečnostných štandardov. Navyše, tieto programy hodnotil aj nezávislý tím medzinárodných odborníkov,“ uzavreli Slovenské elektrárne.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.