Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. novembra 2013 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Turecko spolu so severným Irakom postaví nový ropovod a plynovod

Niečo podobného by pred niekoľkými rokmi bolo len sotva mysliteľné. Skôr sa totiž Ankara tešila úzkym väzbám na centrálnu irackú vládu v Bagdade a venovala desiatky rokov starému konfliktu na svojom území s kurdskými separatistami. Turecko, ktoré musí takmer všetky svoje energetické potreby pokrývať dovozom, už ale nemohlo energetické zdroje na svojej juhovýchodnej hranici príliš prehliadať. Turecko v posledných rokoch čelí rastúcemu dopytu, ktorý teda vedie k silnému rastu deficitu.

Prezident autonómneho Kurdistanu Masúd Barzání sa pri návšteve Istanbulu minulý týždeň s tureckou stranou dohodol na základoch dohody a na technických detailoch výstavby druhého ropovodu a plynovodu. Turecko týmto krokom ale rozhorčilo Bagdad, ktorý si robí výhradné právo na obchod s irackou ropou a ktorý tvrdí, že snaha Kurdov o nezávislý predaj tejto suroviny by mohla viesť až k rozpadu Iraku. To vyvoláva obavy aj vo Washingtone.

Všetky príjmy z ropy majú podľa irackej ústavy prejsť kasou centrálnej vlády v Bagdade. Autonómny kurdský región má nárok na 17 percent z celkovej čiastky, čo nečakane prispelo k tomu, že sa oblasť stala prosperujúcou oázou bezpečia na rozdiel od násilia, ktoré je vo zvyšku Iraku. Turecko opakovane uviedlo, že rešpektuje obavy Bagdadu a že sa nechystá podnikať kroky, ktoré by ďalej prehlbovali spory medzi obidvomi stranami.

Existujúcim ropovodom vedúcim z irackého Kirkúku do tureckého stredomorského prístavu Ceyhan preteká teraz len zlomok z dennej kapacity 1,6 miliónov barelov ropy. Teoreticky by mohol transfer pokryť až 700.000 dodatočných barelov. V tomto a nasledujúcom roku bude sprevádzkovaných niekoľko nových ropných polí, s rastom kurdského vývozu sa tak druhý ropovod už čoskoro stane veľmi potrebným.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.